Situacija alarmantna, hitno uvesti moratorijum na lov

Kako su istakli iz te partije, potrebno je što prije uvesti moratorijum na lov. ,,To treba uraditi po hitno postupku, dok se stvari ne dovedu u red, jer je situacija alarmantna i zabrinjavajuća. Nakon toga, mora se ući i u proceduru rasformiranja lovačkih udruženja, jer je očigledno da svoj posao, čast izuzecima, ne obavljaju kako treba. U suprotnom, slučajevi kao što su pokušaj prodaje sove ušare putem Fejsbuka u Baru, mučenje čaplje Živke, trovanje sivog sokola otrovom furadanom, nezakonito hvatanje štiglića, ubijanje medvjedice na Bioču, koji su se događali prethodnih godina, imali bi zadovoljavajući pravni završetak”, ističu iz URE.

Kako navode, ovakva zlodjela upućuju i na to da se mora još mnogo raditi na podizanju svijesti građana o dubini ove problematike. ,,Zaista je žalosno i obeshrabrujuće što još uvijek ima pojedinaca, i to ne mali broj njih, koji ne shvataju kakve posljedice po prirodu Crne Gore ostavljaju njihovi kukavički pohodi na zaštićene vrste. Ne postoji druga riječ koja bi opisala takve “podvige”. To je sve, samo nije patriotizam. Zbog toga se mora djelovati i u pravcu izmjene Zakona o zaštiti prirode i visina novčanih kazni za one koji taj zakon prekrše, jer je očigledno da samo udar po džepu može da spriječi dalji krivolov”.

Iz URE napominju da, kao dio Zelenih Evrope, Crnu Goru žele da grade kao ekološku državu i da su ovakve radnje pojedinaca apsolutno nedopustive u jednoj takvoj državi. ,,Ne odstupamo od zelenih politika, koje su, kao što znate, jedne od ključnih politika naše partije. Kao što smo se zalagali za obustavljanje gradnje mini hidroelektrana, tako ćemo se, institucionalno i kao činilac aktuelne vlasti, boriti za suzbijanje krivolova, koji sve više uzima maha. Moramo shvatiti da blago Crne Gore podjednako čine i zaštićene i druge životinjske i biljne vrste, vodotoci i more, kao i svi njeni građani. Jedino tako možemo ići naprijed ka evropskom i ekološkom cilju”, zaključuju iz URE.