Saveljić: Radnicima „Plantaža“ nijesu isplaćene plate za oktobar, Maraš i Vukotić kompaniju guraju u propast

„Radim u „Plantažama“ od 1995. godine, i do sada se nikada nije desilo da se plata za predhodni mjesec, nije isplatila u narednom. Znamo mi, da je već duži period, izvršna direktorica platu obezbjeđivala iz kredita ili putem faktoringa koji je rađen preko IRF-a i VOLI-ja, ali izgleda da su se i ti aduti istrošili“, saopštava Saveljić.

Saveljić sumnja i da je ovakva situacija u „Plantažama“ dio nekog plana koji podrazumijeva da se preko nesposobnog menadžmenta, „Plantaže“ prikažu u velikom problemu.

„Želi se možda pokazati kako je nemoguće da firma u većinskom državnom vlasništvu može biti profitabilna i rentabilna, i da bi to mogao biti razlog neke nove, najvjerovatnije sumnjive privatizacije. Međutim bilansi od 2007. godine i ranije, demantuju ovu tvrdnju. Tada smo bili regionalni lideri u proizvodnji i realizaciji vina vrhunskog kvaliteta (na koja smo imali i najveći profit po proizvodu). Bili smo kompanija koja je kod evropskih banaka prema analizi bilansa kategorisane u kategoriju A- dobra aktiva, a što znači – korisnik kredita je finansijski stabilan i ima solidne pozicije akcija i kapitala, kao i profitabilnost“, naglašava Saveljić.

Ona tvrdi da nije većinsko državno vlasništvo uzrok slabog rukovođenja kompanijom, već uspješan ili neuspješan menadžent.

„Plantaže su gigant u crnogorskoj poljoprivrednoj proizvodnji, i njenom trenutno lošem stanju, uzrok je samo loš menadžement, na čijem su čelu izvršna direktorica Verica Maraš i predsjednik Borda direktora Prof. Veselin Vukotić. Njihovom smjenom, i smjenom i užeg menadžmenta kompanije, kao i dovođenjem profesionalaca na čelo firme, Plantaže bi relativno brzo mogle da dođu na „zelenu granu“, poručuje Saveljić.

Ona podsjeća da je protiv DPS-ove Verice Maraš i nekolicine njenih prvih saradnika predala sedam krivičnih prijava u ODT i SDT, kako tvrdi, zbog više milionske štete nanijete kompaniji, i do danas nije dobila odgovor od nadležnih institucija da su predate krivične prijave odbačene ili procesuirane.

„Napominjem da sam od 2008. do  2015. godine bila finansijski direktor, i samim tim bila uključena u sva zbivanja u firmi, kao što sam imala i uvid u dokumentaciju, koja mi je poslužila da na osnovu nje predam krivične prijave. Vjerujem, da je tužilaštvo na vrijeme odradilo svoj posao, danas ne bi kasnile plate radnicima, niti bi postajao razlog za njihovo smanjivanje“, poručuje Saveljić.

„Danas ne bi imali lažne bilanse, čiji se rezultat godinama pravio preko naduvavanja zaliha, jer bi se rukovodili ekonomskom logikom da povećavamo prihode, (osvajajući nova tržišta i povećanjem prodaje vrhunskih vina koja nose najveći profit po proizvodu), i smanjujemo troškove, vodeći se logikom „domaćinskog“ poslovanja“, ističe Saveljić.

Ona na kraju poručuje da „dok Plantažama rukovode nesposobni DPS-ovi kadrovi, one neće napredovati, već samo nazadovati, upadajući sve dublje u dužničko ropstvo“.