Saveljić: Maraš donijela odluku o smanjenju plata radnicima „Plantaža“ za 7% zbog svoje nesposobnosti

Ona pojašnjava da je odluku o smanjenju zarada, izvršna direktorica predočila izvršnom odboru sindikata, obrazlažući je, da je nevoljno donijela i to zbog povećanja troškova i podbačaja u proizvodnji i realizaciji proizvoda.

Zato Saveljić Maraš javno postavlja sljedeća pitanja:

Čija je najveća odgovornost za rast troškova kompanije i jesu li odgovorni zaposleni ili rukovodstvo kompanije?

Jesu li se zaposleni zadužili kod finansijskih institucija preko 17 mil. €, i na njih platili prošle godine preko mil. € kamate?

Jesu li zaposleni krivi, što je rukovodstvo nezakonito smanjilo zarade i po tom osnovu Plantaže prošle godine platile za izgubljene sporove preko mil. €, a za 8 mjeseci ove godine preko 850 hilj. €?

Jesu li zaposleni odgovorni, što se sezonska radna snaga isplaćuje preko posredničkih agencija (iako postoji mogućnost da se direktno preko firme zapošljavaju na određeno vrijeme), i time se stvaraju nepotrebni troškovi usluga agencije i pripadajući PDV na usluge?

Jesu li zaposleni odgovorni za pad prinosa u vinogradarsko – voćarskoj proizvodnji, ili rukovodioci ako nisu preuzeli odgovarajuće agro-tehničke mjere?

Jesu li zaposleni krivi što enermno rastu troškovi zaštite, i ove godine je cifra premašila iznos od preko 1,4 mil. €, pa nam zaštita po hektaru iznosi 600€, a nekada je bila 300€/ha.

Ko je odgovoran za nekotrolisano zapošljavanje?

Postoji li u široj familiji, izvršne direktorice da makar jedan iz porodice nije zaposlen u Plantažama?

Na kraju Saveljić Maraševu pita i kako je nije stid primati mjesečnu zaradu od 5.000€ u Plantažama, a pritom je najviše odgovorni za nerentabilno vođenje firme i nekontrolisani rast troškova. Uz to, kaže Saveljić Maraševa donosi odluku  da se smanje zarade radnicima zbog sopstvene nesposobnosti i neumijeća.