Rastoder: “BIBLIOTEKA NA OTVORENOM” i dalje živi

“Povodom obilježavanja svjetskog dana knjige 23. aprila, GP URA Bar stavio je u funkciju novu malu biblioteku na otvorenom, prvu takvog tipa u našem gradu. Biblioteka se nalazi u sklopu jednog od popularnih barskih kafića, a prepoznaje se po neupadljivom ali neobičnom izgledu – drvene kućice. Pod sloganom “Uzmi knjigu – Ostavi knjigu”, zamišljena je upravo kao dom za knjige naših sugrađana”, kazala je kandidatkinja za odbornicu liste “Može Bar. Može Crna Gora” Emina Rastoder.

“Kao što i sam slogan kaže, građani su slobodni da u ovu “kućicu” ostave onoliko knjiga koliko žele da uzmu. Rok za vraćanje knjiga ne postoji, međutim, biblioteka bi trebala da bude na raspolaganju svima i da služi kao mala riznica kulture. To znači da treba uvijek da bude puna, ali i da jedan naslov prođe kroz što više ruku, tako što ćemo ga vraćati”, navela je ona.

Rastoder ističe da su ovih dana obišli njhovu malu biblioteku i da su zadovoljno konstatovali da ona ipak živi, zahvaljujući darovima sugrađana.

“Koristimo priliku da pozovemo sugrađane da i dalje prilažu knjige, kako bi biblioteka i dalje živjela. Nadamo se, na kraju, da će poučeni primjerom ovog kafića i drugi kafići u gradu uvrstiti u svoj meni ovu novu uslugu – dozu riječi. Ili pak, da će uskoro u našem gradu, na nekom drugom mjestu, stasati još jedna nova biblioteka na otvorenom, onakva kakve već uveliko imaju neki drugi gradovi Evrope”, zaključila je Rastoder.