Raspopović: Odlazeća lokalna vlast je odavno zaboravila Spuž

“U Spužu se nalaze tri rudnika mermera i kamena, koja uspješno eksploatišu koncesionari godinama, a Spužani od toga imaju samo uništene puteve i prašinu. U Spužu se nalaze i dva mlina za preradu žitarica, fabrika stočne hrane, farma svinja, preduzeće za preradu mesnih proizvoda, farma krava, kokošaka, magaraca, fabrike za preradu pločastog materijala, a jedno od glavnih bogatstava je vodoizvorište Mareza” saopštila je kandidatkinja za odbornicu liste “Može Danilovgrad, može Crna Gora” Biljana Raspopović.

Ona je kazala da je Spuž decenijama zaboravljen iako je jedna od najbogatijih mjesnih zajednica.

 “Spuž obiluje prirodnim resursima, pašnjacima i obradivim površinama, a rijeka Zeta koja okružuje centar Spuža proteže se cijelom njegovom dužinom i neprocjenljivo je bogatstvo. Tu se nalazi i Spuška glavica koja se može nazvati kulturno- istorijskom baštinom, zatim imamo i Bedem Spuža kao kulturno – istorijski spomenik”, dodaje Raspopović.

Raspopović je ukazala na to da je Spuž izbrisan sa liste prioriteta mnogih političkih subjekata uprkos tome što Danilovgrad od Spuža ostvaruje brojne resurse, potencijale i prihode. Glavnu odgovornost lošeg stanja u Spužu pripisuje lokalnoj vlasti u Danilovgradu.

Ona ističe da brojni problemi muče građane Spuža te da je njihovo riješavanje alarmantno kako bi oni živjeli u uslovima dostojnim vremena u kome se nalazimo.

“U Spužu nemamo adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Neuslovna ambulanta koju imamo je u deficitu sa ljekarima opšte medicine. Stanovnici Spuža nemaju izabranog doktora, već im se svakih par mjeseci mijenjaju doktori. Šta još reći o ovom problemu? Ostalo neka čitaoci zakljuće”, navodi Raspopović.

Pored toga, kazala je da nemaju ni uređenu vodovodnu i putnu infrastrukturu iako on povezuje Danilovgrad sa glavnim gradom Crne Gore i to preko tri ključne saobraćajnice. 

Ona dodaje “vodovod je izgrađen veoma davno, prije 50 godina i više. Još uvijek postoje azbestne cijevi koje su kancerogene i opasne po zdravlje ljudi. One su odavno po svim standardima izbačene iz upotrebe. Veliki broj građana je suočen sa nestašicom vode od maja do novembra. Nedopustivo je da mjesna zajednica sa vodoizvorištem “Mareza” u svom mjestu oskudijeva sa vodosnadbijevanjem, i to uzastopno po par mjeseci”.

Uz to, kao gorući problem Spužana Raspopović vidi i put Danilovgrad – Podgorica koji je urađen sa mnogo propusta. 

“Svim Spužanima dobro poznata pista na tom putu je preuska za taj dio puta i zato je odnijela mnogo ljudskih života.To je put bez bankina, bez signalizacije, bez trotoara, sa dubokim nebezbjednim kanalima uz sami asfalt koji se mogao iskoristiti za trotoare ili proširenje asfalta bar 70 cm čime bi se povećala bezbjednost učesnika u saobraćaju na ovoj dionici puta”, kazala je Raspopović.

Dodaje da je u mjestu Burum – Podglavice dio puta razoren i raskopan, gotovo potpuno uništen, pogotovo pri samoj krečani od strane kamionskih prevoznika iz rudnika. Zarastao je u grmlje i šiblje, a upotrebljive kolovozne površine ima samo 3 m.

“Svjedoci smo da se pojedini mjesni putevi asfaltiraju samo onima koji su bliski vladajućoj partiji, a ostali su diskriminisani i ostavljeni u ćorsoksku bez sređenog puta i bez ulične rasvjete. Od ostalih problema stanovnika Spuža, koji nijesu ništa manji, nabrojaću samo neke: prebukiranost vrtića, problem parkinga, problem mjesnog groblja, neredovan odvoz smeća i mnogi drugi”, istakla je Raspopović.

Kazala je da se više ne može čekati, niti očekivati da se lokalna vlast smiluje na Spužane, kao da su građani drugog reda.

“Ubrzo očekujemo smjenu lokalne vlasti u Danilovgradu da bismo mogli početi sa realizacijom projekata za Spuž koje smo pripremili u GP URA Danilovgrad. Dosta su nam dijelili samo prazna obećanja. Uzmimo konačno uređenje našeg Spuža u svoje ruke”, zaključuje Raspopović.