Raduje nas vijest o sanaciji piste, očekujemo odgovornost nadležnih

Iz URE su pitali direktora tivatskog aerodrome Rada Marića zbog čega se čekalo petnaest mjeseci da se odradi primarna sanacija, ako je za istu potrebno, kako su iz Aerodroma Tivat ustvrdili, svega šest dana.
Izvršni direktor URE, Zoran Mikić, podsjetio je da su iz ove stranke prije nekoliko mjeseci predstavili izvještaje Agencije za civilno vazduhoplovstvo u kojima su bila evidentirana oštećenja na pisti tivatskog aerodrome i poručio da se nije moralo čekati skoro dva mjeseca da bi se radovi otpočeli.
“Da je bilo manje sujete i više profesionalne odgovornosti nadležnih, ovaj problem bi se mogao početi rješavati i van samog špica sezone. Ovako, izgubljeno je vrijeme na neosnovane i neutemeljene kvalifikacije nadležnih iz Aerodroma da smo iz URE imali samo lošu namjeru i da nam je cilj bio da sabotiramo rad Aerodroma u turističkoj sezoni. Koliko je argumentacija nadležnih iz Aerodroma bila nevalidna u dijelu da sigurnost putnika i zaposlenih nije ugržena pokazuje i činjenica da su primorani da radove izvode u špicu turističke sezone”, navodi Mikić.


On se nada da će se poslije primarne sanacije brzo izvršiti i temeljna rekonstrukcija poletno-sletne staze jer na istoj za 40 godina ništa  nije rađeno.
Mikić ukazuje i da je infrastruktura “Aerodroma Tivat” u lošem stanju i da su neophodne nove investicije kako bi se popravilo stanje a Aerodrom Tivat učinio konkurentnijim.
Vjeruje i da će nadležni pravosudni organi procesuirati njihove prijave protiv nadležnih u Aerodromima Crne Gore.
“Tužilaštvo ove zemlje sada ima nacrtane dokaze da su odgovorni u Aerodromima Crne Gore ugrozili sigurnost i bezbjednost putnika,  zaposlenih na Aerodromu Tivat i zaposlenih u avio-kompanjama te da su počinili krivična djela protiv službene dužnosti, kao i krivična djela ugrožavanja bezbjednosti vazdušnog saobraćaja.  Zbog nemara i javašluka neko mora snositi odgovornost a URA će i dalje pratiti ovu situaciju i eventualno dopunajti ranije podnošene krivične prijave”, ukazuje Mikić.
Izvršni direktor URE zaključuje i da je sada za Aerodrom Tivat najneophodnije da ostane u ruke stvarnih vlasnika, Opštine Tivat i njenih građana.