Radovanić u Litvaniji: Članstvo Crne Gore u EU bilo bi vjetar u leđa ostalim državama kandidatima  

Na poziv Međunarodnog republikanskog instituta i litvanske Hrišćansko-demokratske partije, generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić boravi u posjeti Parlamentu Litvanije.

Na evropskom skupu LEAD21 učestvovaće poslanici iz brojnih evropskih država poput Poljske, Finske, Grčke, Letonije, Litvanije, Mađarske, Slovačke, Rumunije, Hrvatske, kao i predstavnici država Zapadnog Balkana.

Radovanić je jedini predstavnik Crne Gore na ovom samitu.

Teme skupa su prioriteti u spoljnoj politici u svjetlu dešavanja u Ukrajini, kao i nastavak procesa pridruzžvanja Evropskoj uniji (EU). 

,,Glavni spoljnopolitički cilj Crne Gore je da postane naredna članica EU. Pokrenuli smo reforme, a na njima ćemo raditi još snažnije u narednom periodu, kako bismo što prije postali dio evropske porodice. Novoj Vladi Crne Gore, koja je formirana na proljeće, visoko na listi prioriteta je perspektiva Crne Gore u Evropskoj uniji. Postoji veliki strah od jačanja desnice širom Evrope, kao i bojazan od rasta evroskepticizma. Crna Gora može biti primjer koji će pokazati da proces pridruživanja nije u blokadi, a naše članstvo može biti vjetar u jedra i ostalim državama kandidatima. Očekujemo pomoć i podršku svih međunarodnih partnera sa kojima godinama imamo odličnu saradnju. Crnoj Gori je mjesto u EU”, saopštio je ovom prilikom Radovanić.  

On će, u toku samita, imati sastanke sa ministarkom obrazovanja, nauke i mladih Jurgitom Šiugždinjenom na temu inovacija i startapova. Litvanija je na tom polju značajno napredovala i kotira se među najbolje u Evropi. ,,Želimo da saznamo više o dobrim praksama i iskustvima, budući da i Crna Gora ima potencijal da razvija ovu vrstu preduzetništva”, istakao je Radovanić.

Generalni sekretar URE sastaće se i sa zamjenikom ministra spoljnih poslova Litvanije Mantasom Adomenasom, sa kojim će razgovarati oko daljeg procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji i podrške na tom putu. Radovanić će se sresti i sa savjetnicima premijera Litvanije i poslanicima litvanskog parlamenta, a posjetiće i litvansko-bjelorusku granicu.