Popović: Sport u Nikšiću bez podsticaja Opštine, godinama postoje privilegovani klubovi

On je istakao da Opština kojom je rukovodio DPS godinama nije podsticala razvoj sporta u gradu, i da je gotovo sav novac koji je išao sportu išao na jedno ili dva mjesta dok su ostali sportski klubovi, individualni sportisti i sportska društva dobijali mrvice sa stola ili ništa.

“Samo ove godine, u susret izborima Opština je raspisala javni poziv za dodjelu sredstava sportskim klubovima ali i u ovom slučaju novac nije raspodijeljen na jednak i transparentan način, po pravilniku, već su postojali privilegovani. Da su željeli da pomognu sportu i sportistima uradili bi to znatno ranije a ne tik pred izbore”, poručio je Popović.

On je ukazao da su zbog nedostatka sredstava mnogi klubovi ugašeni, kao što je slučaj sa FK “Čelik” i bokserski klub.

“Nikšićkom sportu je potrebna depolitizacija što će se postići mijenjanjem vlasničke strukture u klubovima jer sada imamo situaciju da u upravljačkim organima mahom sjede DPS funkcioneri. To omogućava da se sredstva iz budžeta preusmjeravaju samo tim klubovima i da nema kontrole kako se ona troše”, kazao je Popović.

On napominje da se iz budžeta moraju pomagati najbolji sportisti i klubovi, a da treba stimulisati i pojedinačne sportove i ulagati u infrastrukturu u koju nije ulagano decenijama.

“Kakav je odnos Opštine prema sportu najbolje govori podatak da je Opština Nikšić, ne tako davno, oduzela prostorije jedinom aktivnom bokserskom klubu u gradu. Osim toga za najbolje sportiste nema nikakvih podsticaja i sport se tim ne podiže na veći nivo”, ukazuje Popović.

On je ocijenio i da je Strategija sporta koju donosi Opština mrtvo slovo na papiru i da ona nema nikakvo utemeljenje u praksi jer je sport upravi DPS-a zadnja rupa na svirali.

Popović kaže i da se u Nikšiću školskom sportu mora posvetiti posebna pažnja kao i stvoriti uslovi za bavljenje sporta OSI licima.

“Sportu i sportistima grad Nikšić je bio nekom majka a nekom maćeha i to se mora promijeniti a preduslov za to je dolazak novih ljudi na čelo grada koji će se morati pozabaviti sa svim  problemom koji tište sve sportiste,sportske klubove i sportske radnike”, zaključio je Popović.