Popović-Moškov: Kotor da postane regionalni centar zelenih ekonomija

,,Analize kretanja u društvu i svjetskoj ekonomiji pokazuju već duži niz godina, a sa toliko očiglednosti posljednjim dešavanjima vezanim za pandemiju, da navike ljudi i privredna kretanja više neće biti ista kao do sada. Neoliberalni kapitalizam i globalizacija doživljavaju svoj krah, a društveno odgovorna ekonomija i privređivanje dobijaju na značaju. Najeminentniji svjetski  ekonomski analitičari na pitanje – kakva bi privreda trebalo da bude nakon pandemije, odgovaraju: održiva i zelena”, kazala je Popović-Moškov.

Prema njenim riječima, gotovo 200 političara među kojima su i francuski predsjednik Makron i njemačka kancelarka Merkel, kao i više stotina vlasnika kompanija, predstavnika sindikata i nevladinih organizacija već su potpisali platformu za pripremu evropske privrede za takozvani “Zeleni uzlet”. ,,Profesionalne i stručne uprave lokalnih zajednica moraju ovu realnost uzeti u obzir pri svim planovima razvoja koje donose, u protivnom, drugi će ih preduhitriti i oduzeti im konkurentnost koju mogu postići ako prvi krenu u pripremu i realizaciju”, saopštila je Popović-Moškov.

Kako je istakla, Kotor zajedno sa opštinom Tivat ima Preduzeće za preradu otpadnih voda, koje u svom procesu rada stvara dva proizvoda od kojih je jedan tehnička voda, a drugi otpadni mulj. ,,I jedan i drugi proizvod se mogu plasirati na tržištu. Tehnička voda nije za piće, ali se može upotrebljavati u građevinarstvu u industriji za grijanje i hlađenje, za pokretanje nekih postrojenja pa čak i za zalivanje zelenila i biljaka. Ovo preduzeće izvozi mulj iz kolektora otpadnih voda u susjedne zemlje, a pri tome, po višestruko većoj cijeni. Crna Gora uvozi humus iz tih istih zemalja, dobijen preradom tog istog mulja”, navodi nositeljka liste kandidata za odbornike GP URA KOTOR.

Ona je napomenula da u svom programu, kotorska URA predviđa izradu projekta i nabavku potrebne opreme za preradu ogromnih količina mulja kako bi se iz istog dobio proizvod veće vrijednosti, kao što je biomasa, a čijom daljom preradom može da se dobije još vredniji proizvod za tržište, kao što je humus ili toplotna i električna energija.

,,Ogromne količine otpada, osim što na način kako se njime upravlja, zagađuju prirodu, predstavljaju i nepovratan trošak u opštinskim budžetima. Kotorska URA u svom programu predviđa permanetnu edukaciju stanovništva značaju selektivnog odlaganja otpada iz domaćinstva, kao i postavku novih kontejnera za selektivna odlaganja”, kazala je Popović-Moškov.

Ona je istakla i da u naredne četiri godine Opština Kotor treba i mora imati riješeno pitanje prikupljanja i prerade tzv. “zelenog otpada”, kao što su frakcije zelenog kućnog otpada, zelenog otpada sa parkovskih i javnih površina i privatnih imanja, sa instaliranim pogonima za proizvodnju biomase, iz koje se dobija đubrivo (gnojivo) visokog kvaliteta.

,,U naredne četiri godine Opština Kotor treba i mora imati najmanje tri reciklažna postrojenja za reciklažu auto guma, papira i kartona, plastike, metala, tekstila ili stakla. Takođe, u istom vremenskom periodu mora dobiti najmanje jednu isprojektovanu i, po mogućnosti, sagrađenu “zelenu zgradu“ sa zatvorenim sistemom energetske učinkovitosti”, saopštila je Ljiljana Popović-Moškov.

Kako je još objasnila, industrijska zona Grbalj treba da bude pretvorena u “zelenu industrijsku zonu” u kojoj će se, pod posebnim povlasticama, davati na korišćenje opštinska zemlja za pokretanje svih djelatnosti povezanih sa zelenim ekomonijama – od prerade hrane i pića ekološkog porijekla, do otvaranja specijalizovanih arhitektonskih biroa za zeleno građevinarstvo, reciklažnih pogona, IT pogona, kreativnih industrija.

,,Kotor u naredne četiri godine treba i mora imati javni prevoz kopnom i morem korišćenjem prevoznih sredstava na električni i solarni pogon, koji će biti dostupan svima. U istom vremenskom periodu mora imati najmanje jednu električnu punionicu, kao i da zaštiti poljoprivredno zemljište i podrži proizvodnju ekološke hrane. Mora se obezbijediti najmanje jedan zatvoreni poslovni prostor u gradu gdje će, bez naknade za zakup, biti plasirani svi proizvodi prozvedeni u našoj opštini”, navodi još Popović-Moškov.

Još neki od predloga koje je predočila su da Kotor u naredne četiri godine dobije najmanje dva sređena PPG na kojima će se nuditi domaća hrana i smještaj i boravak gostiju u ambijetalnim kućama i oplemenjenim imanjima. ,,Kotor mora imati izgrađene gradske hotele na lokacijama bivšeg hotela Fjord i URC-a Slavija, koji će biti građeni po standardima zelene gradnje. Takođe, u okviru zelenih ekonomija, a kada je obrazovanje u pitanju, Kotor za početak treba da stvori preduslove i privuče investitore za otvaranje prve Gastro akademije u ovom regionu”, zaključila je Popović-Moškov.