Podgorička URA: Infrastruktura kod novih stambenih blokova neće moći da opsluži građane

“U naredne dvije godine saobraćaj u Podgorici će postati noćna mora. Nema organizovanog javnog prevoza. Saobraćajna infrastruktura nije prilagođena blokovima koji su u izgradnji. Tri osnovne škole ne mogu da opsluže osnovno školovanje za djecu iz ovih novosagrađenih ili u izgradnji kvartova a takva je situacija i sa domovima zdravlja”,ističe Nikolić.
On ističe da se gradski blokovi prave sa sadržajima kao što je Blok V.
“Struka se ne pita i ispunjavaju se želje investitora. Investitori tu nijesu krivi – krivi su Glavni grad Podgorica i MORT. Za investitersku „urbanizaciju“ pod hitno treba tražiti odgovornost onih koji su dozvolili neodrživi koncept i bukvalno gušenje Podgorice”, ukazuje Nikolić.
On poručuje da se standardi u projektovanju moraju poštovati.
“A to znači standardni broj djece u grupi u vrtiću i standardan broj učenika u odjeljenju. Pa sve do urbanog planiranja što znači projektovane saobraćajnice za kvartove koji se grade. Stanovnici novih blokova pitajte MORT gdje će vam djeca ići u školu i koliko će vam vremena trebati da dođete do škole? zato URA traži moratorijum na sve DUP-ove koji su važeći i njihovu reviziju”, naglašava Nikolić.
Zaključuje da je Podgorica već sada postala Budva – sinonim za uništeni grad, kako je jedan od ministara MORT-a priznao.