Podgorička URA: 5 teza za “apolitičnog” gradskog arhitektu i otetog gradonačelnika Vukovića

Kao politička organizacija koja pet mjeseci bije bitku protiv izgradnje nove zgrade na prostoru ispod Ljubovića, ali i kao organizacija koja se prva usprotivila katastrofalnom planu gradonačelnika Vukovića iz jula 2019. godine da betonizuje brdo Gorica i ucrtava nove zgrade na potezu između ulice Veliše Mugoše i spomenika Partizanu Borcu, pažljivo smo slušali današnje izlaganje neznavenog, neobaviještenog i nadasve “apolitičnog” Glavnog gradskog arhitekte Filipa Aleksića na Radio-televiziji Crne Gore (RTCG). Kako “demokratski” i “nezavisni” RTCG opet nije pozvao i drugu stranu, ovom prilikom upućujemo pet preciznih i konkretnih teza GGA Aleksiću, ali i otetom gradonačelniku Ivanu Vukoviću, koji od februara drži socijalnu distancu prema hiljadama građana i građanki Zabjela, pa ih pozivamo da iste demantuju ukoliko nisu tačne, kako bi građani imali punu istinu.

Podgorička URA je uputila pet teza:

“1. Krajnje je licemjerno kada Glavni gradski arhitekta (GGA) Filip Aleksić, u nevještom pokušaju relativizovanja odgovornosti, krivi stanare/ke zgrada ispod Ljubovića, koji danas dižu glas protiv izgradnje zgrade ispred svojih balkona, kako “nisu bili na javnoj raspravi koja je prethodila usvajanju plana”. Ta javna rasprava održana je davne 2009. godine, kada mnogi od sadašnjih stanara/ki nisu bili ni punoljetni, a mnogo prije i nego što je ikome od njih uopšte padalo na pamet da će 11 godina nakon toga, kupovati stanove u zgradama ispod Ljubovića. U moru nevještih, besmislenih i krajnje bezobraznih odgovora Glavnog grada, ovaj današnji drži šampionski pojas;

2. Neviđena je laž, ponovljena i u ovom izlaganju GGA Aleksića, da je ovo u potpunosti “naslijeđen problem”, jer je ova gradska uprava imala više nego dovoljno vremena, prostora i zakonskih ovlašćenja da donese novi planski dokument i sanira stanje u prostoru ispod Ljubovića, šta je uveliko i koristila donoseći brojne DUP-ove za druge djelove Podgorice. Ta laž je još i gora, kada znamo da je najveći dio stambeno-poslovnih zgrada i urbanističkog haosa koje su one stvorile, izgrađen za vrijeme mandata aktuelnog (otetog) gradonačelnika Ivana Vukovića, šta su i Vuković i Aleksić mirno posmatrali, dozvoljavali i ohrabrivali;

3. Činjenica da Glavni grad punih 11 godina nije bio u stanju da donese novi planski dokument, za područje grada ispod Ljubovića, već da je pravnom gimnastikom i gaženjem Odluka Ustavnog suda “zombifikovao” katastrofalni plan iz 2009. godine, za koji sada i Grad i MORT konstatuju da je “nehuman” i “protiv interesa građana”, najbolje govori o tome – koliko je ta gradska uprava nesposobna i koliko joj je stalo do javnog interesa;

4. Još jedna laž GGA Aleksića, da “Glavni grad, kao u slučaju Gorice, već pola godine traži način za rješavanje problema ispod Ljubovića”, je tragikomična i nedostojna te funkcije, jer je čak i djetetu iz vrtića jasno o kakvoj se neistini radi. Prvo, zato što je gradonačelnik Vuković još u februaru kazao da sa dešavanjima ispod Ljubovića nema ničeg spornog, te da se “možemo složiti da je plan mogao biti bolji” (kao da je to bio bilo čiji drugi posao, do njegov), a drugo – zbog toga što su i u slučaju Gorice, gradonačelnik Vuković i GGA Aleksić u julu prošle godine donosili planove za dodatnu urbanizaciju Gorice i ucrtavali nove zgrade.

Da nije bilo pobune građana i građanki, nevladinih, strukovnih organizacija i Građanskog pokreta URA, a da su se pitali Vuković i Aleksić – gradilo bi se i na Gorici, ali i ispod Ljubovića.

Pa bi bilo bolje da danas izrečena obećanja u što kraćem roku sprovedu i u djelo, umjesto što bespomoćno, blijedo i smiješno pokušavaju relativizovati svoju odgovornost i demonstriranu oholost.

5. Kako gradonačelnika Vukovića i GGA Aleksića već pet mjeseci pozivamo da reaguju i zaustave urbicid ispod Ljubovića, koji su doduše već dozvolili na susjednim parcelama koje više liče na Kazneno-popravni (KP) dom nego na stambeni kvart, a kako gradonačelnik od tada odbija da odgovori na brojna postavljena pitanja i upućene inicijative – opet ga pozivamo da trepne ukoliko je otet, te ukoliko ga partijske kolege protiv njegove volje vuku na otvaranja novih i dislociranja postojećih spomenika i podizanja zastava. Potrebno je samo da nam da znak, kako bi obavijestili policijske organe i organizovali akciju njegovog spašavanja.

Ukoliko pak nije otet, već svjesno ćuti i mjesecima bježi od rasprave o haosu za koji je lično odgovoran, onda ga pozivamo da svoj nered uredi do kraja, pa MORT-u uputi inicijativu za stavljanje van pravne snage cijelog DUP-a, za koji je i Ustavni sud utvrdio da nije zakonit, kako bi se moglo pristupiti sanaciji tog dijela grada.

Podsjećamo da i ranija procedura usvajanja planskih dokumenata nije bila transparentna, čemu svjedoče slabe posjećenosti istih, a da je procedura definisana novim Zakonom o planiranju prostora još gora, netransparentija i dalja od građana.

Ukoliko je stari Zakon dozvoljavao investitorima da sami rade ili presudno utiču na planska dokumenta, presmiješnim sistemom tendera i prihvatanjem najpovoljnijih ponuda, onda je sadašnji Zakon to uredio još hiljadu puta gore, pa je sve centralizovao i odaljio od građana. Zbog toga je prebacivanje odgovornosti za trenutno stanje ispod Ljubovića na građane i stanare/ke tih zgrada, najblaže rečeno licemjerno i smiješno, jer je glavni i jedini krivac upravo – Glavni grad i vjerovatno oteti gradonačelnik Vuković.

 
 Pobjedu ćemo osvojiti sa svim borbenim i pobunjenim građanima i građankama, nevladinim organizacijama i strukovnim organizacijama, jer samo aktivnom borbom za zelenu Podgoricu možemo natjerati gradsku upravu da odustane od svojih štetnih i devastatorskih nauma.