Pavličić: Današnji performans ispred Ministarstva zdravlja odraz društvene nezrelosti

,,Smatramo da je današnji performans ispred zgrade Ministarstva zdravlja krajnje neukusan i licemjeran. Svjesni smo činjenice da je zdravstvena situacija u državi kritična, da imamo mnogo oboljelih i umrlih, ali za to ne može biti odgovorno samo Ministarstvo zdravlja kako se želi predstaviti. Odgovornost je kolektivna“, saopštio je danas član Predsjedništva Građanskog pokreta URA dr Miodrag Caro Pavličić.

Kako je istakao, nije Crna Gora jedina država u svijetu koja se suočava sa velikim brojem zaraženih i smrtnih slučajeva zbog pandemije virusa COVID-19. ,,U istoj su situaciji i mnoge druge zemlje koje imaju daleko uređenije i spremnije zdravstvene sisteme. Niko se u njima nije na ovakav način odnio prema tamošnjim zdravstvenim resorima. Ni Ministarstvo zdravlja u Crnoj Gori nije tako nešto zaslužilo. Ono ne može preduzimati akcije mimo svojih zakonskih i ustavnih nadležnosti“.

Činjenica je, napominje Pavličić, da mnogi u Crnoj Gori još uvijek ne žele da se vakcinišu. ,,I dalje je broj vakcinisanih nedovoljan da bi sistem postao koliko-toliko rasterećeniji. Ministarstvo zdravlja one koji to ne žele učiniti ne može primorati na vakcinaciju. U mnogim segmentima rada, tom su Vladinom resoru ruke vezane, i trpi pritiske sa svih strana. Današnji performans nije način da se izrazi nezadovoljstvo, naprotiv, sramotan je i pokazuje ozbiljnu društvenu nezrelost. Odgovornost moramo podijeliti. Kritika, društveni konsenzus i konstruktivni predlozi su uvijek poželjni, ali u ovom trenutku ne možemo dozvoliti zloupotrebu zdravstvene situacije u političke ili bilo koje druge svrhe”, zaključio je on.