Mladi URA Nikšić: Poskupljenje specijalističkih studija prevelik udar na porodične budžete

 Nažalost, kažu tu praksu nastavlja i aktuelni ministar Damir Šehović koji ide stopama svojih prethodnika: neprevaziđenog Slavo(ljuba) Miga Stijepovića, zapamćenog po nelegalnoj akreditaciji UDG-a, usvajanju “najcrnogorskijeg” pravopisa, osnivanju Fakulteta za crnogorski jezik i naravno aferi “Koverat”. Po savjesnom obavljanju te prestižne funkcije konkuriše mu i sadašnji ministar vojni Predrag Bošković, koji je crnogorski obrazovni sistem pokušavao svesrdno pretvoriti u bazu sigurnih glasova DPS-a.

Šehoviću poručuju da je njegova dužnost, kao ministra prosvjete, da ne djeluje u interesu svoje partije i skuplja poene pred izbore, već da rešava nagomilane probleme obrazovnog sistema i omogući što bolje uslove školovanja za sve obrazovne nivoe, pa i za studente državnog Univerziteta.

 Možda Vam nije poznata teška finansijska situacija naših roditelja, kojima je poskupljenje školarine za specijalističku godinu studija, u ovoj korona krizi, preveliki udar na ionako skromna primanja. A možda Vas jednostavno nije briga.nNije nas sramota da priznamo kako nemamo da platimo, jer to nije naša bruka, već Vaša i Vaših kolega iz vlasti koji nijesu u stanju da obezbijede pristojan standard našim roditeljima, ali jesu u stanju da svoju djecu školuju na skupim inostranim univerzitetima, naravno uz oslonac na državnu kasu.

Što se vrha Univerziteta tiče, ovih dana potresaju ga ozbiljne afere i svjedočanstva o teškim falsifikatima dekana Gorana Barovića, ali umjesto da se bavi rasvjetljavanjem neakademskih radnji svojih profesora i upravljača, Univerzitet se ostrvio na džepove svojih studenata. Mi smo za njih samo kasica iz koje istresaju novac, a ne dostojanstveni i ravnopravni učesnici obrazovnog procesa.

Ukazuju da je univerzitetska posvećenost zaradi prosto degutantna i predstavlja odraz neakademskog profila čelnika državnog Univerziteta, koji se pretvara u loše organizovanu fabriku.

Mi treba da platimo znatno uvećane školarine u nenormalnoj situaciji pandemije, a članovi Upravnog odbora neka mirno primaju svoje apanaže. Porazno je što nikome ko odlučuje o obrazovanju nije stalo do studenata niti do stvaranja zdrave akademske sredine, već samo do ostvarivanja najprizemnijih interesa, ličnih ili partijskih, nama je svejedno.

Poručuju da će Univerzitet čuti glasove studenata na predstojećim izborima.

Biće puni gnijeva i želje da raskrste s neznanjem i nebrigom upravljača, koje DPS i njegovi sateliti instaliraju već godinama na najznačajnije funkcije u crnogorskom obrazovnom sistemu. Uskoro će naši studentski interesi postati važni i ministru prosvjete i menadžmentu UCG-a.