Mikić: Ubrzanje EU integracije i nastavak ekonomskih reformi ključni prioriteti evropske vlade

Izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić saopštio je da je proces formiranja nove 43. vlade Crne Gore ulazi u završne faze i da je glavni cilj pokreta URA da ta vlada bude inkluzivna i reformska.

“Nakon odluke Glavnog odbora SNP-a korak smo bliže formiranju nove evropske vlade. Cilj URE je da ona ima podršku 49 poslanika u parlamentu i da se ubrza dinamika razgovora i pregovora jer građani Crne Gore više nemaju vremena za gubljenje” – poručio je Mikić.

Komentarišući pitanje da svaka partija drugačije vidi prioritete rada evropske vlade Mikić je saopštio da svi moraju biti svjesni da je ovo reformska – prelazna vlada i da je ispunjavanje obaveza iz evropske agende prioritet.

“Deblokada procesa evropske integracije, sprovođenje reformi iz EU agende, rješavanje nagomilanih problema u pravosuđu, nastavak borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, sprovođenje i unapređenje započetih ekonomskih reformi i reforma izbornog zakonodavstva u skladu sa preporukama OEBS/ODIR-a su u vrhu prioriteta nove vlade. Naravno vlada će se baviti i drugim aktivnostima u cilju stavljanja ad akta otvorenih pitanja koja opterećuju crnogorsku javnost kao što su pitanja odnosa sa vjerskim zajednicama” – naglasio je Mikić.

„Crna Gora ne može prevazići podjele ako vječno bude zarobljena u referendumskim podjelama 55-45. Zbog toga su nam neophodni novi iskoraci i novi modeli koji će suštinski doprinijeti smanjenju podjela, a Crnu Goru snažno povesti u evropsku budućnost i društvo razvijenih evropskih država“ – zaključio je Mikić.