Kukalj odlazećem gradonačelniku Raičeviću: Nerealnim brošurama iskrivljujete stvarnu sliku o kulturi u Baru

“Razumljivo je da aktuelnog, odlazećeg gradonačelnika g-dina Dušana Raičevića polako stiže umor, jer ulazi u završnicu za njega vrlo zahtjevne kampanje u kojoj ima zadatak da prikaže rezultate koji postoje u lijepo odštampanim, naizgled sadržajnim brošurama ali ne postoje u stvarnosti”, navela je kandidatkinja za odbornicu liste “Može Bar, može Crna Gora” Dina Kukalj.


Ona je kazala da je odlazeći gradonačelnik u nezavidnom položaju, u raskoraku između brošura i realnosti, te da mu nije za zamjeriti što se u opštinskom saopštenju zbunio i budžet utrošen u promociju lokalnog turizma i privrede prikazao kao budžet ulaganja u kulturu.

Kukalj je ukazala na to da manifestacije koje je Raičević nabrojao poput Maslinijade, Koštanijade, Šušanjske i Spičanske večeri, Noći Velikog pijeska, crmničke festivale vina, grožđa i ukljeve, zaključno sa Ljetom sa zvijezdama, predstavljaju manifestacije koje promovišu bogatu ponudu Bara ali iz oblasti privrede, zabave i turizma.

“G-dine Raičeviću da zaista razumijete šta je kultura, ne biste je nakon poslednjih lokalnih izbora, u partijskom potkusuravanju dodijelili na brigu g – dinu Radomiru Novakoviću Cakanu,  kome je projekcija filma vrhunac doživljaja kulture, a bioskop njen bastion”, navela je Kukalj.
 Ona dodaje da se ulaganjem u najnovije projektore urušavaju dragulji kulturno istorijskog nasljeđa koje Bar posjeduje, a koji čine značajni dio nacionalnog blaga Crne Gore. Kao i da dvorac kralja Nikole prokišnjava i da novi klavir godinama čeka na listi prioriteta, a festival poput “Barskog ljetopisa”, sa tradicijom dugom preko 30 godina, nema osnovnu infrastrukturu i  iznajmljuje tuđe instrumente da bi dostojno ugostio umjetnike svjetskog glasa.

“Da zaista razumijete šta je kultura, g-dine Raičeviću, ne biste “Barski ljetopis”, krunu kulture našeg grada, 2016. otuđili od Barana i predali u ruke g-đi Kseniji Popović koja je u kulturi bila prisutna taman toliko da za potrebe realizacije istog potroši sredstva koja je opština Bar na čelu sa Vama rekordno dodijelila festivalu za vrijeme njenog mandata i čije je pravdanje utroška istih do kraja ostalo upitno u finansijskim izvještajima. G-đa Popović je danas “life couch” fudbalske reprezentacije, a Barski ljetopis i dalje nema direktora iz svog grada”, istakla je Kukalj.

Kazala je da ukoliko bi postojali stvarna briga i razumjevanje za kulturu od strane Raičevića vratio bi “Barski ljetopis “ Baranima, a ne bi utješno kreirali segment “Bars” da bi “uvažio” umjetnike iz Bara, kojima uloga domaćina na ovom festivalu  prirodno pripada, te da ih je on učinio gostima u rođenoj kući.

“I u krajnjem, g-dine Raičeviću, da ste zaista uložili  850 000 eura u lokalnu kulturu, kako u zvučnom naslovu saopštenja kažete, Barani bi imali priliku da idu na predstave, koncerte, književne večeri, izložbe i ostale kulturne događaje tokom cijele godine, a ne bi im kultura bila sezonsko dešavanje, na šta ste je Vi sveli”, zaključuje kandidatkinja za odbornicu liste “Može Bar, može Crna Gora”, Dina Kukalj.