KONATAR PODNIO PREDLOG ZA FORMIRANJE NACIONALNOG REGISTRA ZA OSOBE SA AUTIZMOM

Predsjednik Kluba poslanika “Crno na bijelo“ Miloš Konatar i Građanski pokret URA predali su danas u skupštinsku proceduru Predlog zakona o dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se predlaže formiranje Nacionalnog registra za osobe sa autizmom.

Kako je Konatar naveo “Registar predstavlja sveobuhvatnu i cjelovitu, metodološki standardizovanu i kontinuirano ažuriranu evidenciju osoba sa autizmom na teritoriji Crne Gore i predložene dopune propisuju nadležnost, način prikupljanja,vođenja i obrade podataka koji se koriste za osiguravanje transparentnosti i potpunosti podataka potrebnih za analitiku podataka o osobama sa autizmom na teritoriji Crne Gore”.

“Osobe sa autizmom ne smiju biti neimenovana skupina u cjelokupnoj populaciji osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. Osnovna namjera našeg predloga je da napravimo prvi korak za kvalitetniji, ljepši i lakši”, naglasio je Konatar.

U obrazloženju svog predloga Konatar je istakao važnost ovog Registra kao i da ne treba trošiti previše riječi jer su svjesni činjenice da je za njih ovo početni korak ka ostvarivanju brojnih prava koja su do sada ostvarivali djelimično, otežano ili nijesu uopšte bili u mogućnosti da ostvare.

“Moramo učiniti sve i govoriti vrlo glasno u ime onih koji kojima to najviše znači, a koji su naši najbliži, prijatelji i komšije i kojima ovaj Registar znači bolje liječenje, obrazovanje, ljepše i lakše odrastanje i život. Misija svih nas mora biti traženje sistemskih rješenja za najranjivije kategrije društva sa posebnim osvrtom na djecu prema kojoj imamo posebnu odgovornost jer su naša budućnost”, kazao je Konatar.

“Neka ovaj predlog bude polazna tačka i pomoćno sredstvo ka rješavanju brojnih problema, sredstvo koje će se dalje nadograditi kako bi se konačno donijela ozbiljna strategija pomoći djeci i roditeljima kroz sisteme zdravstva, školstva i socijalne pomoći”, zaključio je Miloš Konatar.