Kandić: Poslodavci smanjuju plate i za 50 odsto, Inspekcija rada ne obavlja svoj pos

Kandić objašnjava da dobro uigrana i poznata šema daje mogućnost poslodavcima da nesmetano i nekažnjeno prolaze. ,,U prvoj smjeni poslodavci angažuju radnike koji su osigurani, dok su u drugoj oni koji rade “na crno”. To čine zbog toga jer Inspekcija rada u Crnoj Gori na teren izlazi po prijavi do 13 h. Na taj način godinama izbjegavaju odgovornost za kršenje Zakona o radu”, ističe Kandić.

Prema njenim riječima, najbolji lijek za izlazak iz sive ekonomije i rada “na crno” je savjestan i profesionalan rad Inspekcije rada. ,,Inspekcija rada prikuplja važne informacije prilikom obilaska terena – ugovore o radu, da li su obavljane izmjene tih ugovora kroz anekse, da li su poštovane odredbe, kao i da li su ugrožena radnička prava. Rješenje je da podaci iz kontrole budu javno prikazani, jer ćemo na taj način imati saznanja o tome koliko savjesno rade država i privreda. To je jedini dobar put da riješimo ono što kontrolna lista ne može – ranjivost na korupciju”, smatra Kandić.

Članica Glavnog odbora URE u Podgorici napominje da postoji osnovana sumnja da se radi o višegodišnjoj saradnji između Inspekcija rada i poslodavaca, koja se ogleda u tome da inspektor prethodno najavi posjetu poslodavcu. ,,Sve je veći broj nezadovoljnih radnika koji prijavljuju svoja iskustva i nepravilnosti u radu Inspekcije rada. Mnogi od njih nisu zadovoljni preduzetim akcijama. Sve je veći broj onih kojima se krše osnovna radnička prava. Kao posljedicu svega vidim u onom čuvenom “ćuti i ne buni se, takvih kao ti ima najmanje deset na birou rada. Sve to je dalo za pravo poslodavcu da eksploatiše, ucjenjuje, diskriminiše radnika i krši njegova prava. Svako od nas želi da radom sebi obezbijedi dostojanstven život”, zaključuje Kandić.