Janković: Vatrogasci su svuda u svijetu heroji, a samo kod nas žrtve policijske torture

On je na svom Fejsbuk profilu objavio reagovanje, koje prenosimo integralno.

“Obraćam Vam se kao cetinjski vatrogasac, povodom svega šta se posljednjih dana dešava u Vatrogasnoj jedinici Budva. Vatrogasac – spasilac je jedno od najhumanijih zanimanja kojim se ljudi bave i svuda u svijetu ih doživljavaju kao heroje, koji su uvijek spremni da žrtvuju svoj život da bi sačuvali druge živote i njihovu imovinu. Najnovija dešavanja u Budvi, gdje je posebna jedinica policije, opsjela Vatrogasnu jedinicu i na najbrutalniji način izvršila pretres, koristeći prema pojedinim kolegama i fizičku silu, pokazuje nešto sasvim drugo.

Vatrogasac je, kao i svaki drugi građanin, odgovaran pred zakonima države Crne Gore, pa ako je napravio neki prekršaj, bilo u uniformi ili bez nje, postoji procedura na koji način se to lice može lišiti slobode. Međutim, to se ne može raditi represijom nad jednom ustanovom, koja je od opšteg značaja za svako iole ozbiljno društvo.

Bez namjere da se bavim istražnjim radnjama i time – da li je neko od mojih kolega napravio bilo kakav prekršaj, ali moram konstatovati da način djelovanja policije i desant na Vatrogasnu jedinicu niko ne smije podržati.

Prijatelji dragi, molim sve Vatrogasce Crne Gore da osude ovaj neprimjereni čin policije i ponižavanje naše časne profesije.

Mišljenja sam da dnevnu politiku nikada ne treba miješati u rad vatrogasnih jedinica, pa da nam to bude razlog – podržavanja ili ne podržavanja naših kolega, već da se moramo voditi sa tim – da li neko obavlja ovaj težak i human posao na profesionalan način ili ne.

Pozdrav za sve vatrogasce Crne Gore, sa željom da nam se ovakve ili slične stvari više neće dešavati i da ćemo u nekoj drugoj situaciji biti solidarniji i slobodniji!”, napisao je na svom Fejsbuk nalogu, vatrogasac Slavko Šole Janković.

 

Izvor: Portal Vijesti