INCIDENT NA TARI: Nurković zabranio snimanje Tare, URA pita zbog čega

Predstavnici Foruma mladih Građanskog pokreta URA, zajedno sa kolegama iz Mreže mladih za saradnju i razvoj Istočne Evrope CDN (Operation and development network) i predstavnicima Koalicije za održivi razvoj (KOR) juče (28.11.2019.) su posjetili rijeku Taru sa namjerom da mladim kolegama iz zelenih organizacija na terenu pokažu devastaciju korita rijeke Tare.
 
„Prilikom obilaska korita i u toku davanja izjava na terenu došlo je do problema i neprijatnosti sa radnicima kompanije CRBC koji su pokušavali da onemoguće obilazak korita i spriječe snimanje i davanje izjava pored korita rijeke Tare“, navode u URI.
 
Oni naglašavaju da se sve odvijalo naočigled njihovih kolega iz zelenih organizacija CDN-a na starom putu Mateševo – Podgorica, a uz korito rijeke Tare koji su i  dalje djelovi crnogorske teritorije i dio državne imovine Crne Gore.
 
„Od radnika obezbjeđenja na auto-putu juče smo dobili informaciju da je zabranjeno kretanje i snimanje na gradilištu i oko njega i da dozvolu za snimanje i pristup daje Ministarstvo saobraćaja i pomorstva. Imajući u vidu ranije objavljene snimke i obilaske radova na auto-putu nije nam poznato da postoji bilo kakva uredba ili akt koji se zabranjuju kretanje i snimanje duž dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa”, saopštili su iz URE.
 
Zbog ovog incidenta, izvršni direktor pokreta URA Zoran Mikić uputio je dopis i zahtjev za dostavljenje informacija ministru saobraćaja i pomorstva Osmanu Nurkoviću. U dopisu URA, između ostalog, od Nurkovića traži da odgovori na sljedeća pitanja:

  1. Da li postoji zabrana pristupa građanima Crne Gore javnim površinama duž dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa i ako postoji na osnovu čega je zabrana donijeta?
  2. Da li je Ministarstvo saobraćaja donijelo zabranu pristupa ili snimanja korita rijeke Tare?
  3. Ko obavlja poslove obezbjeđenja na gradilištu dionice auto-puta?
  4. Da li među osobama koje obavljaju poslove obezbjeđenja gradilišta dionice auto-puta Smokovac – Mateševo ima kineskih državljana? Ako ima, koliko je tih osoba, ko im je izdao licencu i na osnovu čega?
  5. Da li radnici kompanije CRBC mogu da obavljaju poslove obezbjeđenja gradilišta i ako mogu na osnovu kojeg pravnog akta?

“Imajući u vidu pravo zainteresovane javnosti da dobije odgovore na gore postavljena pitanja i činjenicu da su predstavnici Foruma mladih GP URA i naši gosti doživjeli neprijatnosti očekujemo od ministarstva odgovore u što kraćem roku”, zaključuju u URI.