Impresivan napredak, kreirati još bolje uslove za profesionalne medije i doprinijeti još većoj demokratizaciji društva

Crna Gora danas živi demokratiju i na tom putu moramo svi dati svoj doprinos,  a medijske slobode jedan su od ključnih činilaca na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija, u izvještaju koji je objavila međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF), Crna Gora je u 2023. godini ostvarila značajan napredak kada je u pitanju sloboda medija, i sa 63. pozicije došla na 39. mjesto na listi od 180 zemalja.

Ovo je dokaz da postoji politička volja ali i društveni ambijent u kojem svi moramo kreirati još bolje uslove za profesionalne novinare i medije i tako doprinijeti još većoj demokratizaciji društva.

Nadamo se da će u narednom periodu doći do rasvjetljavanja slučajeva napada na novinare, kao i ubistva novinara, sa posebnim akcentom na i dalje nerasvijetljeno ubistvo Duška Jovanovića.

Vjerujemo da će u narednom periodu biti nastavljena reforma i izmjene medijskih zakona, koji uređuju oblast medija i time se poboljšati uslovi rada medijskih radnika ali i podsticati potpuna profesionalizacija medija. Zahvaljujemo svim medijskim uposlenicima koju su svojom profesionalnošću u najvećoj mjeri obezbjedili ovakav rezultat za Crnu Goru.

URA će nastaviti da podstiče politike koje znače afirmaciju demokratskih tekovina, a sa čime je i neodvojivo povezana sloboda medija.