Forum mladih barske URE: Preduslovi ”Zelenog ostrva” nijesu ispunjeni, posvećenost očuvanju prirode Bara ne može biti predmet jednomjesečnog interesovanja u svrhu predizborne kampanje

,,S obzirom na činjenicu da grad Bar ne posjeduje reciklažno dvorište, nadzirani ograđeni prostor namijenjen odvojenom prikupljanju i privremenom skladištenju manjih količina posebnih vrsta otpada, kao ni reciklažni centar gdje bi otpad prikupljen u okvirima tzv. “zelenog ostrva”  mogao biti dalje tertiran u cilju ponovnog korišćenja materijala ili stvaranja nekog novog proizvoda i resursa, zaključujemo da osnovna svrha nije ispunjena, ali ni kranji cilj. I pitamo se, kako se otpad iz “zelenog ostrva” transportuje i gdje završava? Da li se nadležni uopšte vode Planom upravljanja otpadom, ili se i za otpad prikupljen iz “zelenog ostrva” primjenjuje neefikasna, već poznata, praksa”, saopštili su danas iz Foruma mladih barskog odbora Građanskog pokreta URA.

Kako su kazali, “zeleno ostrvo“ postavljeno na uglu ulica Murtezira Karađuzovića i Dinastije Blašić ne obavlja primarnu funkciju. ,,Ne dozvolimo da pitanje očuvanja prirode, zaštite životne sredine i težnje da Bar bude ekološka, zdrava sredina bude aktuelno samo u kratkom periodu predizborne kampanje koja se zasniva na neadekvatnom, neodrživom, nesistematskom pristupu problemima sa kojima se suočavamo. I upravo sada, na ovom primjeru, ponovo svjedočimo takvom populizmu, gdje za rezultat imamo prividno djelovanje i rad, uz odsustvo ispunjenosti osnovnih kriterijuma, uspostavljenog plana upravljanja otpadom i krajnjeg pozitivnog učinka, nazvanu ‘zeleno ostrvo’“.

Ova problematika, kako napominju, prvenstveno iziskuje formiranje stručnog tima koji istu mora riješavati logičnim, metodičnim slijedom koraka od početka do kraja, a ne obratno. ,,Odloženi, separisani otpad mora biti pravilno transportovan i mora imati svoje krajnje odredište u reciklažnom dvorištu kako bi ovaj postupak separacije otpada bio smislen. Borimo se za čist i lijep Bar, kao i za to da naša djela imaju smisla. Pokažimo da kroz temeljan i analitičan pristup radu možemo uspostaviti efikasan sistem upravljanja otpadom, ali i djelovati u svim drugim područjima na način koji je odgovarajući, održiv, primjenljiv u praksi i kao takav jedino prihvatljiv“.

Postavljanje “zelenog ostrva“, kako ističu još iz Foruma mladih barske URE, zato nije rešenje i ne smije biti način na koji pristupamo problematici. ,,To moraju biti opredijeljenost i fokusiranost ka implementaciji dugoročnih, održivih rešenja ekoloških problema sa kojima se susrećemo“, zaključuju.