Danilovgradska URA: Mišljenjem Agencije za zaštitu životne sredine o izmiještanju kolektora sa Landže stavljena tačka na još jednu partijsku igru DPS-a

Mišljenjem Agencije za zaštitu životne sredine kojim je postavljanje kolektora u blizini centra Danilovgrada ocijenjeno tako da ne rješava pitanje otpadnih voda i kojim je predloženo njegovo izmiještanje stavljena je tačka na još jednu partijsku igru DPS-a, na pokušaj ubistva grada sa predumišljajem, saopštili su danas iz danilovgradske URE.

Napominju da Danilovgrad i Danilovgrađani odnose još jednu pobjedu nad partijskim interesima.

„Probijeni su svi rokovi za bilo kakvu dalju priču o projektu kolektora i Landži kao lokaciji. Kolektor svakako treba postaviti na lokaciji gdje će pokupiti sve otpadne vode Danilovgrada, Spuža, svih velikih zagađivača na teritoriji Bjelopavlića. I najvećim laicima je moralo biti jasno da je odustajanje od lokacije Landža jedino realno i logično rješenje. Ali umjesto logike, tu je bila partija. Nadamo se ne još dugo“, poručili su oni.

Ističu i da trideset godina otkako je prošlo od proglašenja Crne Gore kao ekološke države i otkad se ona strateški opredijelila da usvaja i primjenjuje najviše standarde iz oblasti životne sredine, očuvanja prirode i ekonomskog razvoja na principima ekološki održivog sistema, lokalna samouprava u Danilovgradu nije dobro razumjela tu deklaraciju.

„Izgleda da su prisustvovali časovima teorije, ali ne i prakse, pošto im se politika inače svodi samo na obećanja. Tako pogrešno usvojeno gradivo se oslikalo na ostale projekte, koji su ostali nerealizovani ili su pogrešno realizovani“, navode iz danilovgradske URE.

„U decembru 2010. je potpisan ugovor o kreditu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i sada se ispostavilo da Landža nije lokacija za postrojenje.Ne krivimo evropske eksperte, na koje se pozivate i koje dovodite u naš grad, kao potencijalnu šansu da nas uvjerite da činite dobro djelo. Oni ne poznaju naš grad. Poznajete ga vi, ali ga očigledno ne cijenite“, zaključuju iz danilovgradske URE.