Budvanska URA: Ne mogu se samovoljno suspendovati zakoni, samo zato što ih je donosio DPS

 

Zabrinjavajući su zbog toga što je predlaganje protivzakonitog poništavanja odluka prethodno nasilno uspostavljene administracije DPS-a, dobilo podršku odbornika nove većine koju čine DF i Demokrate. Takvo postupanje nove većine nije imalo za cilj da vrati zakonitost i ustavnost u radu lokalne samouprave, već isključivo slanje populističke poruke da su mučeni tromjesečni ranoranioci postali “pravični” osloboditelji.

 

Međutim, izbori 30. avgusta su jasno pokazali da “osloboditelji” ne mogu biti oni koji uzurpiraju zakone i Ustav Crne Gore, na način kako je to DPS radio godinama, a posebno nasilnim preuzimanjem vlasti u Budvi.

 

Razumijemo potrebu predsjednika Carevića da bude “spasitelj” u očima radnika Vodovoda i Komunalnog preduzeća i ukupne javnosti, na način što će sa opštinskog računa, bez pravnog i finansijskog osnova, isplatiti dvije zarade zaposlenima u društvima sa ograničenom odgovornosti. Međutim, licemjerno je zbog istog takvog protivzakonitog poteza osuđivati DPS za isplatu dvije zarade zaposlenima u Opštini Budva u vrijeme blokade računa, a onda činiti isto, pravdajući to neefikasnošću novog ministra finansija i zarobljenim institucijama u vidu CRPS-a.

 

Do ove situacije ne bi došlo da odbornici nove većine nisu slijepo vjerovali administraciji Carevića, kao što smo i upozoravali na skupštinskom zasijedanju kad se o tome raspravljalo. Uprkos upozorenjima da ne preuzimaju ulogu suda i ne poništavaju akte Divanovićeve administracije, već da razriješe dužnosti sva imenovana i postavljena lica i spriječe dalje zloupotrebe i protivzakonitosti predlaganjem novih akata, donijele su se odluke koje su proizvele da radnici na današnji dan nisu primili dvije zarade, da postoje administrativne barijere u radu ovih preduzeća, a dodatno će trpjeti Budžet opštine usled sudskih sporova koji predstoje.

 

Podsjećamo g. Carevića da nije dobio mandat građana da bi u DPS maniru kršio procedure i zakone, čijem poštovanju izgleda samo deklarativno teži, niti da bi politikantskim metodama “spasavao” građane koji puna dva mjeseca ne mogu da servisiraju kreditne obaveze, komunalije i potrošačku korpu. Pozivamo ga da sazove hitnu sjednicu SO Budva na kojoj će biti razriješeni stari i imenovani novi Upravni odbori u ovim preduzećima u skladu sa zakonskim procedurama i na taj način omogućiti upis promjena u CRPS i uspostavljanje normalnog procesa rada u ovim preduzećima.