Bokobran: Može bokeški, jer mora bokeški!

Boka Kotorska je prirodni i kulturni pejzaž koji na jedinstven način, na malom prostoru, obuhvata veoma raznoliko i vrijedno prirodno i kulturno nasljeđe. A samo njeno ime je gotov brend. Činjenica je da sa dobrom organizacijom, širokom participacijom lokalnog stanovništva i oslanjanjem na iskustva i znanja nauke i struke u veoma kratkom periodu možemo potpuno okrenuti priču i naš autentični način života, bogatu istoriju i jedinstvenu prirodu, uz primjenu inovativnih ideja i revitalizaciju graditeljskog nasljeđa, ponuditi različitim nišama gostiju na globalno rastućem tržištu turizma posebnih interesa.

Pored umjetnosti, kulture, istorije, fantastičnih pejzaža, Boka ima i veliki broj sposobnih i iskusnih ljudi, koji ne nalaze okvir kroz koji bi mogli ponuditi stručnu pomoć za dobrobit zajednice. Uz regionalnu naučno-edukativnu laboratoriju, koja bi djelovala projektno, finansirana javnim i sredstvima iz predpristupnih i mediteranskih fondova, Boka bi se veoma brzo mogla pozicionirati kao zelena destinacija. Tražimo i nalazimo put ka jedinoj globalno rastućoj političkoj paradigmi, a to su zelene politike koje dokazuju svoju logiku.

Svjedoci smo da se posljednjih decenija ovaj prostor posmatra prije svega kao potrošna roba i plijen, koji zakonskim i mimozakonskim rješenjima iz dana u dan gubi na svojoj vrijednosti i autentničnosti. Niko ne govori da ne treba da se razvijamo, ali mi to za sada pretežno radimo na potpuno pogrešan način, prodajući, kako se narodski kaže ono što zovu dugoročni zakup, najvrijednije djelove našeg zajedničkog prostora.

Mi imamo sva prava i razloge da zahtijevamo da se prostorom Boke, njenim resursima i perspektivama, u buduće bavimo u Boki, predvođeni naučnicima i stručnjacima, kojih je i među nama veliki broj.

Politički cilj Bokobrana je surova meritokratija, a razvojni cilj – vraćanje Boki njenog Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, ali u novom i sveobuhvatnijem obliku. Želimo da se Boka razvija kao regija, te smatramo da joj je potrebna Regionalna razvojna agencija, kao zajedničko tijelo svih bokeljskih opština, istovremeno naučno-stručna laboratorija i edukativni centar.

Crno na bijelo- Može bokeški. Mora bokeški, jer Boka to mirita. Za Novi novih šansi. Za nove šanse za Boku.