Bezbjednost Abazovića ugrožena od regionalnog kriminalnog klana

Kako je objasnio, on je, zajedno sa Abazovićem, nakon tih dopisa obavio razgovore sa predstavnicima ANB-a i Draganom Blagojevićem, pomoćnikom direktora Uprave policije Veselina Veljovića. ,,Tada nam je rečeno da nadležni organi ne posjeduju operativna saznanja da je u tom trenutku ugrožena bezbjednost Abazovića ili njegove porodice i da će nastaviti da sprovode mjere i radnje i operativne aktivnosti i u narednom periodu, kao i da se nisu stekli uslovi da dobije status štićene ličnosti“, naveo je izvršni direktor URE.

Mikić ističe da je Abazović, od 30. avgusta do danas, imao na desetine prijetnji putem društvenih mreža i telefona, okupljanja ispred njegove porodične kuće u Ulcinju, kao i da su primijećena sumnjiva lica u blizini njegovog mjesta prebivališta i boravišta. ,,Sada imamo informaciju da jedan regionalni kriminalni klan želi da ugrozi njegov život i život njegove porodice. To je klan koji aktivnosti koji sprovodi ne samo u Crnoj Gori, već i u zemljama regiona. U čitav slučaj je, prema našim saznanjima, uključen i jedan državljanin Crne Gore koji nije rezident, ali ima crnogorsko državljanstvo. Ove informacije trenutno provjeravaju ne samo domaće, već i regionalne službe državnih bezbjednosti. Ne želimo nikoga da optužimo, već samo da podijelimo sa javnošću informacije koje posjedujemo, a koje treba da procesuiraju nadležni organi”, kazao je još Mikić.

Prema njegovim riječima, URA je kao organizacija uradila sve da se sve potencijalne opasnosti izbjegnu: ,,Od izbora do danas smo organizovali internu pratnju za Dritana Abazovića. Ne želimo da izazivamo paniku niti bilo šta slično. Ali, želimo da poručimo da, ukoliko se nesto desi lideru koalicije Crno na bijelo, ili budu ugroženi životi njega ili njegove porodice, odgovornost za to će snositi Veselin Veljović i ostali čelnici sektora bezbjednosti”.

Mikić je istakao da nijedan kriminalni klan, nijedan neformalni ili formalni centar moći neće biti jači od države Crne Gore i njenih institucija. ,,Svaki pokušaj opstrukcija, sabotiranja ili kreiranja paralelnih sistema u sektoru bezbjednosti biće u startu oštro sankcionisan u skladu sa zakonom”, zaključio je on.

Potpredsjednik URE Miloš Konatar, na pitanje da li je bilo direktne prijetnje putem poziva, rekao je da su u pitanju informacije do kojih su došli putem više izvora koji nisu povezani jedan sa drugim. ,,Ako se ove tvrdnje, a mi se nadamo da neće, pokažu relevantne, direktnu odgovornost snose Veljović i Uprava policije. Oni nisu reagovali na brojne prijetnje Abazoviću putem društvenih mreža. Na dopise koje smo im uputili nismo dobili odgovore. To dovoljno govori koliko oni ozbiljno shvataju sve što se tiče bezbjednosti Abazovića. Očekujemo da Uprava policije profesionalno obavlja svoju dužnost”, zaključio je Konatar.