Barski ugao: Zadatak svake opštine je da planira prostor u korist građana, a ne pojedinaca

U okviru serijala Barski ugao, u organizaciji barskog odbora Građanskog pokreta URA, održana je panel diskusija u oblasti prostornog planiranja i uticaja ekonomskog konteksta na životnu sredinu i urbanu fizionomiju grada.

Učesnice panel diskusije Zenepa Lika, diplomirana inženjerka arhitekture i ekološka aktivistkinja, profesorica i magistarka biologije Merima Đukić Savić i diplomirana inženjerka arhitekture Lejla Kojić analizirale su trendove u oblasti planiranja prostora i ekologije sa akcentom na očuvanje životne sredine.

,,Ekologija je nit koja spaja sve različitosti u Crnoj Gori, jer bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost ono sto je svima zajedničko jesu upravo naše rijeke, jezera, planine, more i sva prirodna bogatstva koja imamo”, ukazala je Đukić Savić.

Kritičkim osvrtom na negativne trendove betonizacije i disbalansa slobodnih, zelenih površina u odnosu na stambene i izgrađene kapacitete, sagovornice su istakle važnost i ulogu prirodnih resursa u svakodnevnom životu građana, kao i važnost savjesnog planiranja prostora.

,,Priroda je ograničen resurs i zadatak svake opštine je da ga u najvećoj mogućoj mjeri sačuva, da planira prostor za dobrobit gradjana, a ne za interese pojedinaca. Ono što čini jedan grad jedinstvenim nije broj gradskih hotela i stambenih zgrada, već njegova priroda i lokalni identitet”, zaključila je Lika tokom diskusije.