Barska URA: Ministar Šehović u Baru prodaje maglu

“Ministar koji je naredio mučko rušenje amfiteatara i sječu preko 70 stabala čempresa u dvorištu gimnazije, a da za to nije imao sva zakonom predviđena dokumenta. Ministar koji je odlučio da kazni Barane za neposlušnost na taj način što od vrtića u skorije vrijeme neće biti ništa, a kako stvari stoje ni od uređenja dvorišta gimnazije neće uskoro biti ništa. Ovoga puta nam na spektakularan način donosi sanaciju dvije školske sale koje se u ovako katastrofalnom stanju dovedena neradom i nemaram njegovog ministarstva i uprava škola, čije kadrove sam Šehović postavlja kao da je Ministarstvo prosvjete njegova privatna firma”, ističe Kosović.

On poručuje da se nada da ministar Šehović posjetu Baru nije iskoristio samo da bi se slikao sa gradonačelnikom i potpisao taj čuveni ,,memorandum”, već  i da se udostojio da obiđe  uništene fiskulturne sale.

“Ako ste obišli salu gimnazije i ekonomske škole vidjeste li u kakvom su stanju svlačionice i digoste li glavu da pogledate plafon koji se raspada i prijeti već godinama da povrijedi nekog od učenika? Ako ste ovo sve vidjeli zapitaste li se da li je to moguće u 21. vijeku u najrazvijenijoj  zemlji na Balkanu, a mene živo interesuje da li biste vi voljeli da vaše dijete ide u neku takvu salu? Ako ste posjetili OŠ ,,Jugoslaviju” mogli ste vidjeti da krov u pojedinim učionicama prokišnjava i da je pitanje dana kada će ploče koje se nalaze na plafonu pasti nekom od učenika na glavu”, ističe Kosović.

On Šehoviću poručuje i da se nada da je radnu posjetu iskoristio za obilazak svih barskih škola i vrtića i da je obavio razgovore sa profesorima, vaspitačima i ostalim zaposlenima i informisao se o tome kako uspjevaju da se izbore sa enormnim brojem učenika u školama i mališana u vrtićima, na koji način mogu da žive dostojanstveno i da na adekvatan i kvalitetan način obrazuju i vaspitavaju djecu a da za to, kako kaže Kosović, budu mizerno plaćeni i da za iznos njihovih plata ne mogu da sebi i svojoj porodici priušte ni ono najmanje što je potrebno za normalan život.

“Naročito se nadam da ste im objasnili na koji način mogu i oni doći do stanova po povlašćenim uslovima kao Vi i vaše visoko pozicionirane kolege. Ako ste obišli barske fakultete u razgovoru sa studentima ste se mogli informisati oko njihovih planova po završetku studija. Ukoliko niste ništa od gore navedenog uradili mogu Vas ja informisati da zaposleni moraju raditi razne dodatne poslove (konobari, šankeri, pomoćni radnici, čistačice…) da bi preživjeli, jer ste obesmislili i obezvrijedili njihov poziv”, ističe Kosović.

On poručuje da se u zadnjih 30 godina u Baru nije podigla nijedna predškolska i školska ustanova.

“Dvije osnovne škole koje se nalaze u centru Bara pohađa oko 2 300 učenika a dvije srednje škole pohađa oko 1 700 učenika što daleko premašuje predviđeni kapacitet ovih objekata, a sami objekti su u dosta lošem stanju jer novca za njihovo održavanje nema. U predškolskim ustanovama je upisano oko 1350 mališana što daleko premašuje kapacitete predškolskih ustanova”, ističe Kosović.

Kaže, da što se tiče studenata, najveći dio njih će ubrzo shvatiti da su njihovi roditelji bacili novac jer za njihova zvanja u Crnoj Gori nema posla jer su ona već uveliko zauzeta partijskim zapošljavanjem u čemu se, kako ističe,  stranka kojoj Šehović pripada naročito ističe.

“Pa studenti svoju budućnost mogu naći u nekom kafiću ili slično, a ako su vrijedni i radni posao uvjek mogu naći u inostranstvu gdje će za poslove koje bi radili ovdje biti znatno više plaćeni”, ukazuje Kosović.

Navodi i da je to sve posljedica nerada i nemara, neodgovornog odnosa prema poslu za koji su svi funkcioneri, pa i sami Šehović debelo plaćeni od novca roditelja djece koja pohađaju ove ustanove.

“Ne može se rad vas i vaših kolega iz Ministarstva svoditi samo na borbu za očuvanje pozicija i što bolji uspjeh na izborima već se morate okrenuti stvarnim potrebama. Ako kojim slučajem pročitate ovaj tekst nemojte ga shvatiti kao uvredu jer ovo nije ništa koliko Vi i vaše kolege iz vlasti vrijeđate građane Crne Gore svojim postupcima i nedjelima. I na kraju ne morate trošiti novac poreskih obveznika na potpisivanje Memoranduma i po koje kopanje jer se to isto može vrlo lako završiti i bez vaše posjete”, poručuje na kraju Kosović Šehoviću.