Barska URA: Dvije godine od rafala u ekološku Crnu Goru

 

Svoju konzistentnu nezainteresovanost za potrebe građana predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je, kako navode oni, ispoljavao ignorisanjem svih poziva za dijalog i molbi za zaustavljanje radova makar do odluke nadležnih organa. ,,Sumnji u neregularnost postupka, počev od usvajanja DUP-a prije više godina, do nelogične odluke da se što prije počne sa rušenjem i sječom čempresa, doprinijelo je i to što je brže-bolje deaktivirao svoj Facebook profil, kako se ne bi širile negativne poruke i komentari Barana”.

 

Iz barske URE napominju da je, dok su njegovi sugrađani protestovali i molili da se sastane sa njima i odgodi radove, “Dušan Silni” stigao da ode na košarkaški meč Budućnost – Real Madrid. ,,Nikako nije imao vremena za građane Bara. Njegove partijske i koalicione kolege su, valjalo bi podsjetiti, potpisnike peticije (njih preko četiri hiljade) nazivali “babama i đedovima”, valjda u želji da ih tako omalovaže. Pripadnike Građanske inicijative (GI) nazivali su politički izmanipulisanim od strane opozicionih partija, kao i neprijateljima kapitalnih investicija. Pojedinim “čempresarima” stizale su i prijetnje preko društvenih mreža, sa lažnih profila. Sa Facebook profila Opštine Bar brižljivo su brisani svi komentari i pitanja građana vezano za čemprese. Toliko je bilo bezobzirnosti u ophođenju lokalne vlasti, da je spisak predugačak”.

 

Podsjećaju da su, prije dvije godine, barskim ulicama krenule kolone građana svjesnih svoje snage. ,,Bile su to kolone vjesnika novog, mladog, ekološki svjesnog Bara. Kolone zdrave energije i časnih namjera, kojima prijetnje i policijska tortura nisu mogle ništa. Upravo onakve kolone kakve DPS nije imao nikad. Zato ih aktuelna barska vlast nije ni razumjela, niti im je mogla doskočiti. URA je, od početka, bila u toj koloni i svjedočili smo “čempres revoluciji”, ne kao partija, nego kao neotuđivi dio građana Bara i Crne Gore”.

 

Barska URA politiku trenutne lokalne vlasti metaforički poistovjećuje sa starom najlonskom kesom. ,,Usponom ekološke svijesti reciklažni centri postaju nasušni, pa će na prvim sljedećim lokalnim izborima, koje iščekujemo, dekadentna politika vladajuće DPS sile i njihovih poslušnika, biti reciklirana u novi, građanski Bar. Grad zelenila i sunca, a ne grad u kome vlast nipodaštava građane i proglašava ih za neprijatelje Bara i Crne Gore i njenog napretka. URA će biti garant tog ekološkog preobražaja u gradu pod Rumijom“.

 

Iz barske URE napominju da građani Bara dobro pamte obećanje predsjednika Opštine Bar, kao i planove za uređenje rasturenog dvorišta Gimnazije, koji se još uvijek nisu obistili. ,,Ne zaboravljaju ni bestragom nestala stabla stogodišnjih čempresa, kao ni prijetnje tada resornog ministra Damira Šehovića. Sve to je samo još više ujedinilo građane i dalo im dodatnu snagu da istraju i na kraju i pobjede u jedinoj ispravnoj borbi -borbi za očuvanje životne sredine. Bar pamti“, zaključuju oni.