Tel: 020/240-222; 069/310-610 | Mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Međunarodni dan slobode medija u Crnoj Gori dočekuje se neslavno i poražavajuće za sedmu silu i ove godine jednako kao i svih prethodnih, ocijenio je danas šef Medijskog tima URA Bojan Jevrić.
„Takvu ocjenu nažalost potvrđuje uvodni tekst izvještaja o slobodi medija za ovu godinu organizacije „Reporteri bez granica (RWB)“ u kojem se tretira opšte stanje slobode medija u svijetu a gdje se Crna Gora pominje čak dva puta i to zbog procesa protiv istrazivačkog novinara Jova Martinovića i pritisaka na Savjet RTCG-a iz kojeg su otklonjeni profesionalci a instruirani poslušnici vlasti”, ističe Jevrić.
On kaže da je poražavajuća činjenica da je Crna Gora na ovogodišnjem  indeksu slobode čak 76 mjesta niže od Slovenije, 27 niže od Srbije a 25 mjesta niže od Kosova.
“I u izvještaju Evropske komisije se ističe zabrinutost zbog sloboda medija i navodi da je to oblast u kojoj nema napretka a slično je i u izvještaju State Department-a što dovoljno govori o uspješnosti aktuelne vlasti da stvori ambijent u kojem bi mediji slobodno radili svoj posao”, kazao je on.
Međutim, kako ističe “iluzorno bi bilo i očekivati od onih pod čijom vlašću su desilo pregršt neriješenih slučajeva zastrašivanja, napadanja, crtanja meta nad novinarima, pa čak i ubistava da sada rade na popravljanju takvog očajnog stanja”.
“Dok takvi budu nadležni za između ostalog i oblast medija u zemlji Crna Gora će svake godine biti u izvještajima sa međunarodnih adresa na začelju zemalja Evrope ali i svijeta”, zaključuje Jevrić.