Tel: 020/240-222; 069/310-610 | Mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Pored toga što bi izgradnja petlje koštala daleko više od pomenutih 30 miliona eura, ona bi trajno i bespovratno uništila prostor Rogama, uticala na zagađenje rijeke Morače i drugih pijaćih voda, ali i postavila betonsku prepreku strujanju vjetra, kao glavnom prečišćivaču Podgorice. Zbog svega toga, URA zahtijeva da Skupština Glavnog grada pozove resorno ministarstvo na dijalog, kako bi se pronašlo bolje, jeftinije i ekološki isplativije rješenje, a Rogami sačuvali od devastacije, kazao je na današnjoj pres konferenciji odbornik u Skupštini Glavnog grada, Luka Rakčević.

On je kazao da će uputiti zahtjev Skupštini da, na prvoj narednoj sjednici, otvori dijalog o tom pitanju i utvrdi odgovornost zbog nepoštovanja preporuka Prostornog urbanističkog plana (PUP) Podgorice, kao najvišeg planskog dokumenta.

„Obrađivač PUP-a Podgorice je, još 2013. godine, predstavio SWOT analizu dvije lokacije - Smokovaca i Strganice, i utvrdio da bi petlja na Strganici bila neuporedivo bolje, daleko jeftinije i ekološki isplativije rješenje, pri čemu bi se trasa auto puta Bar – Beograd nastavila pravcem Dolovi – Gornje Mrke. Izgradnja tog varijantnog rješenja na Strganici bi, po tadašnjim analizama obrađivača, bila čak do 37 miliona eura jeftinija, od postojećeg rješenja na Smokovcu. Dok je Strganica gotovo nenaseljena i zapuštena poljana, na Rasu, u Rogamima, se nalazi preko 30 hektara obradivog i plodnog zemljišta, preko 40 kuća sa pomoćnim objektima, preko 5.000 korjena loze i 1.000 stabala smokve, kao i ogromni drugi zasadi, bunari i vodovodi, poslovni prostori, prilazni putevi i druga infrastruktura“, ukazao je Rakčević.

On je kazao da bi zbog svega toga „cijena izgradnje petlje na Smokovcu daleko premašila pomenutu cifru od 30 miliona eura, jer bi podrazumijevala i eksproprijaciju ogromnog plodnog zemljišta i isplatu velike izgubljene dobiti“.

„Nažalost, petlju na jeftinijoj i povoljnijoj Strganici više nije moguće graditi, jer su iskopi tunela već u odmakloj fazi. Zbog toga, Skupština Glavnog grada mora utvrditi: čija je odgovornost to što se najviši planski dokumenti nisu poštovali, zbog čega je uzrokovana šteta od više desetina miliona eura“, ukazao je Rakčević.

Rakčević je istakao da bi, sa druge strane, izgradnjom petlje na Smokovcu, odnosno „na prostoru zaseoka Ras u Rogamima, došlo do trajnog uništenja tog prelijepog dijela Podgorice, koji bi svakoj normalnoj državi i svakom odgovornom gradu predstavljao prostorni rezervoar“.

„Dok, možda nikada neće ni doći do izgradnje Jadransko-Jonskog auto-puta, a samim tim ni potrebe da se petlja gradi u planiranim gabaritima, resorno ministarstvo nije ispunilo ni zakonsku obavezu i uradilo Stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu. Pored povećane opasnosti od zagađenja rijeke Morače, izgradnjom navedene petlje bi se postavila i trajna betonska prepreka strujanju sjevernog vjetra, kao najvažnijem prečišćivaču vazduha u Podgorici, pa i time značajno pogoršala mikro-klima. Kome je u interesu da Podgorica, čiji je vazduh već uveliko zagađen, doživi sudbinu Pljevalja?“, upitao je Rakčević.

Građanski pokret URA zahtijeva da Skupština Glavnog grada, u što kraćem roku, podnese zahtjev nadležnom ministarstvu da se pronađe bolje i održivije rješenje, pa makar ono bilo i privremenog karaktera, kako bi se Rogami spasili od devastacije, a zaštitila čitava Podgorica.

„Sraman je, neodgovoran i neozbiljan odnos gradonačelnika Stijepovića prema gradskoj imovini i građanima Podgorice, kao i njegova nevidljiva i pasivna uloga u čitavom procesu. Umjesto da štiti interese grada, on se prećutnim aminovanjem nemjerljive štete - svrstao na stranu interesa tajkuna i propalih jednokratnih političkih projekata“, ukazao je Rakčević.

Rakčević je ocijenio da vremena za čekanje nema, jer bi spašavanje Rogama od devastacije, značilo i zaštitu Podgorice.

 

„Dok se predsjednik Skupštine i bivši ministar „bez petlje“, ali i sadašnji ministri saobraćaja i finansija, na čelu sa predsjednikom Vlade - prave neobaviješteni i ludi, najavljivajući unaprijed izgubljeni arbitražni postupak, zbog svojih ranijih propusta, pravi je trenutak da Glavni grad, svojim odgovornim i čvrstim stavom, zaštiti sopstvenu imovinu i pozove na dijalog, do pronalaženja boljeg i adekvatnijeg priključka“, kazao je Rakčević.