Tel: 020/240-222; 069/310-610 | Mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Sa obzirom na to da krnji premijer Marković stidljivo ističe želju da se opozicija vrati u Skupštinu, želimo da mu pomognemo da tu barijeru stidljivosti razbije, jer sve šta treba da učini jeste da -predloži konkretan datum novih izbora i razgovori mogu početi već sjutra, ukazao je sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić.

Premijer Duško Marković je danas kazao da je interes vlasti da se opozicija vrati u parlament, i da se kroz institucije sistema procesuiraju sva, pa i pitanje izbora.

„Ohrabrujuće je to što je DPS jako dobro razumio poruku šefa Delegacije EU Aiva Orava, koji je nedvosmisleno poručio vladajućim strukturama da - ukoliko ne implementiraju preporuke OEBS-a i ne izmijene set izbornih zakona, naredni izbori neće biti priznati. Marković je svjestan da se ove reforme ne mogu učiniti bez prisustva opozicije i potrebnog konsenzusa, pa njegove posljednje izjave u kojima „odbija zahtjeve opozicije“ a istovremeno je poziva da se vrati, istinski tragikomične“, ukazao je Radovanić.

On je podsjetio da „institucije sistema koje su zarobljene političkim uticajem brani crna kutija organizovane kriminalne grupe i čovjek koji po mišljenje mora ići kod vlasnika DPS-a“.

„Bojkot parlamenta je iznuđeno stanje, dok odgovornost za duboku političku krizu u kojoj se nalazimo leži isključivo na DPS-u. Građanski pokret URA nije vodio pasivni bojkot već je konstantno ukazivao na propuste zakonodavne vlasti i štetne zakone koji se besomučno izglasavaju u krnjem Parlamentu. Između ostalog javno smo ukazali na sve manjkavosti planirane obrazovne reforme, prvi obznanili da je kurikulum školstva prepisan od Hrvata, podnosili amandmane za povećanje poreskih stopa za izvlačenje novca ka of-šor destinacijama i reagovali i više puta apelovali da se ne usvoji skandalozni Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata kojim se udara pečat na privatizaciju Crne Gore“, podsjetio je Radovanić.