Abazović – Vajs: Podrška EU zaštiti Solane i prirodnog blaga Crne Gore

U izjavi za medije Tomas Vajs, predstavnik delegacije Zelenih i jedan od prepoznatljivijih lica Zelenih Evrope kazao je da je za vrijeme svog mandata u prethodnom periodu jasno apostrofirao značaj očuvanja svih prirodnih bogatstava Crne Gore kao što je ulcinjska Solana. „Mještani Ulcinja i aktivisti NVO uradili su mnogo za očuvanje prirodnih bogatstava Solane i taj proces mora biti kontinuiran jer posao nije završen. Ovo nije samo stvar Crne Gore već i Evrope i mi iz Evropskog parlamenta ćemo se i dalje uključivati u rješavanju ovog problema“, kazao je Vajs.

Lider URE Dritan Abazović nakon obilaska Solane istakao je zadovoljstvo zbog toga što su predstavnici Zelenih Evrope u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. „Solana je naša prva tačka u obilasku i Tomas Vajs sa svojim kolegama učinio je mnogo u zaštiti ovog bisera prirode kako Ulcinja, tako i Crne Gore ali i cijele Evrope. Oni su obaviješteni o formalnoj zaštiti Solane imenovanjem za park prirode u junu mjesecu ali to nije kraj posla. Treba da riješimo pitanje vlasništva, vratimo radnu snagu i proizvodnju. Ovakve posjete daju pečat na ispravnost nastojanja svih organizacija, NVO subjekata, političkih stranaka koji su radili na očuvanju ovakvih prirodnih bogatstava“, naglasio je Abazović.

On je istakao i da je ova posjeta Zelenih početak jedne dobre i kvalitetne saradnje između njih i Građanskog pokreta URA i da će Zeleni danas razgovarati i sa maslinarima iz Valdanosa i NVO aktivistima iz Ulcinja. Poručio je i da će tokom tri dana posjete Zelenih biti priče sa svim subjektima širom Crne Gore o ekološkim problemima koje tište državu i bez čijeg rješavanja nema ni održivog razvoja. U organizaciji Građanskog pokreta URA povodom posjete Zelenih organizovan je i radni ručak u Ulcinju kojem su prisustvovali mnogobrojni subjekti i istaknuti pojedinci ovoga grada.