Abazović u Singapuru među prvih 100 potpisnika Deklaracije o religijskim slobodama

Oni navode da je u organizaciji Svjetske parlemantarne grupe za religijske slobode IPPoFRB predložena  deklaracija koja ima za cilj animirati poslanike, političke organizacije, civilni sektor, medije i akademsku zajednicu da se aktivnije ukjuče u zaštitu religijskih sloboda širom planete.
 
Ističu i da su stotinak poslanika iz Azije, Amerike, Evrope i Afrike koji su dio međunarodne parlamentarne grupe, među kojima je i Abazović, prvi potpisnici deklaracije, koja će, kažu, ići u daljnju međunarodnu proceduru.
 
“Među inicijatorima deklaracije su izmedju ostalog kanadski poslanik David Anderson, poslanik Bundestaga Volker Kauder, potpredsjednik parlamenta Norveške Abid Raja i mnogi drugi. Cilj ovog dokumenta je afirmacija člana 18. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, glavnog dokumenta Ujedinjenih nacija koji tretira slobodu religije i vjeroispovjesti”, ukazuju u URI.
 
Dodaju i da se na skupu u Singapuru moglo čuti da se, u posljednjih nekoliko godina, bez ozbira na međunarodno pravo, u mnogim zemljama uočava regresija pomenutih sloboda pa se politički akteri širom svijeta moraju animirati u iznalaženju održivih rješenja.