Abazović sa zvaničnikom Stejt departmenta: Ako aminujete još jedne pokradene izbore DPS-a, spremite se za još jednu Bjelorusiju u Evropi

Tokom sastanka, Abazović i  Luis razmijenili su mišljenja o aktuelnim političkim trendovima u Crnoj Gori, a bilo je riječi i o regionalnom aspektu evropskih integracija i svih izazova sa kojima se susrijeću države zapadnog Balkana.

Kada je riječ o Crnoj Gori, Abazović je objasnio poziciju Građanskog pokreta URA, njen principijelni stav vezan za državne institucije a posebno Skupštinu Crne Gore, te ponovio zahtjeve u cilju ostvarivanja uslova za slobodne i fer izbore.

“Jedina smo zemlja u Evropi, u kojoj se na izborima nikada nije mijenjala vlast. Svjedoci smo krize legitimiteta svakog izbornog procesa i ne želimo da budemo dio bilo kakve farse u kojoj će se samo simulirati demokratski procesi. Zbog toga zahtijevamo da, pored kapitalne izborne reforme koja podrazumijeva promjenu brojnih zakonskih rješenja i unaprijeđenje zakonodavnog okvira, imamo i političke mehanizme sa kojima će ta rješenja dosljedno biti implementirana”, ukazao je Abazović na sastanku sa Luisom.

Abazović je pocrtao ranije stavove URE da “ukoliko DPS ne želi poštene i fer izbore, neka na pokradenim izborima učestvuju sami, a neka zapadni partneri dozvole da se još jedna Bjelorusija pojavi na Zapadnom Balkanu”.

“Mi se borimo za istinsku demokratiju, u kojoj se poštuje Ustav i političke slobode građana, a gdje nijedan pojedinac ili partijski šef, nije iznad zakona. Vjerujemo u Crnu Goru, kao uspješnu evropsku državu, i taj cilj ćemo ostvariti”, istakao je Abazović na sastanku.

Predstavnici pokreta URA su istakli da ne traže podršku zapadnih partnera za bilo koju opozicionu stranku, ali da “traže snažnu podršku za poštovanje demokratskih principa i standarda”.
 
Na sastanku je bilo riječi o problemima vladavine prava i borbi protiv korupcije, a Abazović je predstavnicima Stejt departmenta saopštio i jednu novu ideju, koja se tiče hipotetičkog modela izbora u Tužilaštvu, sudskoj vlasti i Upravi policije.

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar, upoznao je predstavnike američkih vlasti sa aferama koje su u proteklom periodu uzburkale javnost i pokazali brojne manjkavosti političko-pravnog sistema Crne Gore.

“Upravo sada, kada ste došli u posjetu, desila se još jedna afera – vezana za zamjenika direktora Uprave policije. Riječ je o osobi koja na svojoj ruci nosi neprijavljene skupocjene satove, sumnjivog porijekla, a koja je nedavno od Vlade Crne Gore dobila poklon – stan, kao da se radi o socijalnom slučaju. Toliko o demokratiji i pravdi u Crnoj Gori”, istakao je Konatar.

Na kraju sastanka, Abazović i Luis su se složili da je obaveza svih aktera da pokažu javnu odgovornost i da učine sve, šta je u njihovoj mogućnosti, da se unaprijedi demokratski ambijent, dostignu željeni standardi i podrži evropska perspektiva, kako Crne Gore tako i zemalja Zapadnog Balkana.

Sastanku su, pored predsjednika Abazovića, prisustvovali potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar i generalni sekretar Mileta Radovanić.