Abazović sa finskim šefom diplomatije: EU jedina nada za Balkan

“Ministar vanjskih poslova Peka Havisto nedavno je boravio u Crnoj Gori, tako da je dobro upoznat sa situacijom u našoj zemlji. Drago mi je da smo zajedno konstatovali da EU mora nastaviti sa politikom proširenja, bez obzira na poslednje loše vijesti koje dolaze iz Brisela. Nema obeshrabrivanja već moramo nastaviti sa reformama jer su one u korist naših građana. Zemlje Zapadnog Balkana nemaju alternativu osim da se priključe evropskoj porodici. Finska to odlično razumije, a u ovom procesu svaki prijatelj je važan” – saopštio je Abazović nakon sastanka.
Bilo je riječi i o unutrašnjim pitanjima koji se najviše odnose na izbornu reformu.
“Šef finske diplomatije Havisto, prvi je ministar iz neke zemlje EU koji je javno govorio o ideji održavanja svih izbora u jednom danu, takozvanih “generalnih izbora”. Napomenuo sam da se URA zalaže za brojne druge zakonske izmjene, ali i za mehanizam implementacije koji će omogućiti njihovu primjenu. U suprotnom mozemo doći u radikalnu situaciju, koju niko dobrinamjeran ne priželjkuje. Takođe, naglašena je i važnost uloge civilnog sektora u ukupnom procesu transformacije naše zemlje.” – zaključio je lider URA.
Abazović i Havisto su se osvrnuli i na situaciju u medijima napominjući da su medijske slobode ključan princip evropske politike.
Delagacija URA, koju pored predsjednika stranke, čine još potpredsjednica Suada Zoronjić i generalni sekretar Mileta Radovanić, boravi u Finskoj na kongresu Zelenih Evrope.
URA je podnijela aplikaciju za članstvo u internacionalu Zelenih, a u Finskoj ta partija je na vlasti.