Abazović: Institucije pretvorene u rijatliti, ko još vjeruje da Stanković, Katnić i Medenica mogu čuvati pravni poredak

„U istom danu otkriva se da Vesna Medenica nije prijavila 140.000 EUR dobiti a da je Ivica Stanković , po navodima Kneževića od njega uzeo 700 – 800 hiljada. I mi treba da vjerujemo u takav pravni poredak u ove ljude koji su nosioci sudske vlasti i štite pravni poredak u zemlji. Umjesto da su juče na pres konferenciji tužilaštva sijevale ostavke, mi smo prisustvovali jednom rijalitiju, neozbiljnom odnosu i prema temi i prema građanima što državu vodi u ozbiljno stanje urušavanja svih institucija. Oni su juče od pres konferencije napravili jedan cirkus, jedan rijaliti, kome bi pozavidjela i Pink televizija“, naveo je Abazović.

On je ukazao i na paradoks „da Stanković poziva nadležne da istraže slučaj, a nadležan je on i da građani sada treba da povjeruju da će Stanković kad ustane ujutru ispred ogledala reći – jesi, kriv si, ili nisi kriv“.

„Sistem u kojem se pravda mjeri debljinom koverte ili kvadratima poklonjenih stanova ne može da se nazove demokratski ili pavedni. Ako neko misli, a ovo je poruka i kolegama iz opozicije, da se situacija može popravljati kroz ovakve institucije sistema sa izbornim zakonima koje će da aminuje Branimir Gvozdenović, sprovodi Milivoje Katnić, Ivica Stanković i Veselin Veljović a brani Vesna Medenica onda mi iz URE smatramo da ne živimo u istu realnost“, poručio je Abazović.

Lider URE je ustvrdio i da je ovim najnovijim događajima još jednom pokazana ispravnost odluke da URA bojkotuje sve institucije sistema, da je ostala danas jedina partija koja bojkotuje parlament i time brani dostojanstvo građana i njihovu ulogu nosioca suvereniteta u zemlji i pravo da slobodno biraju i budu birani na izborima.

Član Predsjedništva URE Dejan Mijović poručio je stranim donatorima koji su dali milione eura u jačanju tužilaštva u Crnoj Gori da sada razmisle je li njihov novac bio svrsishodan namjeri i pozvao ih da od sada za Crnu Goru izdvajaju novac u kadrove iz svojih zemalja, kao što su to uradili u Hrvatskoj u slučaju Sanadera.

Na pitanje novinara da li URA podržava poziv pokreta „Odupri se“ na nove proteste, lider Dritan Abazović je kazao da će se oni odazvati tim protestima, kao i svakom vidu pobune u Crnoj Gori (i protestu za spas Sinjajevine, i protestu prosvjetara, i protestima koji označavaju bilo koji vid borbe za prava i slobode ljudi) ali da se moraju mijenjati pristupi i načini protesta usljed novonastalih situacija i afera koje u Crnoj Gori isplivavaju gotovo svakog dana.

Abazović je poručio kolegama iz opozicije da treba da napuste institucije sistema i kazao da je bio fasciniran dijelom opozicije koji poslije „Koverte“ nije htio da napusti parlament i da ne zna šta još treba da se desi da bi to uradili.