Budvanska URA: Spajićeva Vlada dozvolom za gradnju petospratnog hotela pored zidina Starog grada u Budvi nastavlja sa uništavanjem prostora, sumnjamo na korupciju – tužilaštvo da reaguje

“Da svjedočimo nezapamćenoj samovolji Spajićeve Vlade i odlukama koje ona proizvodi svakog dana na štetu građana Budve i Crne Gore potvrđuje i najsvježiji primjer glavnog državnog arhitekte Siniše Minića koji je izdao saglasnost na izgradnju objekta od preko 3.000 metara kvadratnih bruto površine tik uz zidine dvoipomilenijumskog Starog grada u Budvi pored hotela Mogren”, saopštili su iz opštinskog odbora URA Budva.

“Ovdje ne govorimo o nepoznatim okolnostima javnosti ili političkim partijama, jer se radi o jako poznatom kriminalnom DUP-u Budva centar. Na taj dokument je upravo dio aktuelne parlamentarne većine koja podržava 44. Vladu, 2017. godine kad je u Budvi formirana izvršna vlast, u kojoj su oni učestvovali, donio jednu od prvih odluka kojom je stavljen moratorijum na DUP Budva centar, između ostalih i zbog ove saglasnosti koju danas izdaje. Zato ne možemo govoriti o slučajnoj omašci glavnog drzavnog arhitekte Siniše Minića, već sad možemo stvari posmatrati kroz primjere prethodnih projekata na koje je takođe izdata saglasnost poput projekta “Mia investmenta”, izdavanje saglasnosti za uzurpaciju dijela dvorišta centralnog vrtića ili lokaliteta “Skočiđevojka” i osnovano sumnjati da se radi o ozbiljnoj korupciji na najvišem nivou i o organizovanoj grupi, s obzirom na to da ovakve odluke ne može donositi samo jedan čovjek”, ističu iz budvanske URE.

“Ovo malo prostora koji je preostao Budvi, posebno kada je riječ o kontakt-zoni Starog grada, ima neprocjenjivu vrijednost i zato je na udaru investitora kojima se na ovaj način izdavanjem saglasnosti za gradnju vraćaju dugovi onih koje su doveli na vlast, a građankama i građanima Budve i gradu se trajno devastira i uništava prostor, što ni po koju cijenu ne smijemo dozvoliti”, poručuju iz budvanske URE.

Oni su pozvali sve relevantne institucije, tužilaštvo, inspekcije, direktorate da hitno reaguju i da zaustave ove sumnjive saglasnosti dok preispitaju sve okolnosti koje su dovele do ovih i ovakvih odluka. Posebno su uputili apel Zavodu za zaštitu spomenika i Ministarstvu kulture i medija koji bi kako kažu trebali da se aktivno uključe u zaštitu Starog grada Budve kao posebno važnog, posmatrano i kulturološki i istorijski.

“Pojedini sumnjivi biznismeni iz vremena DPS-a danas zahvaljujući Spajićevoj i Mandićevoj Vladi i parlamentarnoj većini mogu danas da realizuju i projekte koje nijesu potpisivale ni Vlade DPS-a. Da bi sačuvali prostor Budve od kriminalnog DUP-a Budva centar i još kriminalnije 44.Vlade ona mora da padne”, zaključili su iz budvanske URE.