Mikić: Đukanović manipulator i prevarant, vlast mu prioritetnija od državnih intersa

Predsjednik i šef DPS-a u razgovoru za agenciju Tanjug svojim porukama demonstrirao je da nije predsjednik svih građana i pokazao još jednom na djelu svoje manipulatorske sposobnosti, računajući da građani Crne Gore pate od kolektivne amnezije, ocijenio je danas Zoran Mikić, izvršni direktor Građanskog pokreta URA.

“I to od iste one amnezije od koje su on i visoki funkcioneri DPS-a odavno oboljeli. Srećom amnezija nije zahvatila čitavo društvo”, navodi Mikić.
 
Tvrdi da jučerašnje pojavljivanje Đukanovića posle višenedjeljne medijske izolacije nije slučajno.
 
“Kao što nije slučajan ni datum izjave - veliki pravoslavni praznik Bogojavljenje. Očekivano od nekoga ko za sebe misli da je vrhovno božanstvo u Crnoj Gori. Možda je Đukanović bio primoran i da sačeka da se oslobodi obaveza koje ima prema Vučiću Vladimir Beba Popović kako bi zajedno, kao mnogo puta u prethodnim decenijama, osmislili seriju laži i manipulacija”, ukazuje Mikić.
 
“Đukanovićevi navodi da litije ne mogu ugroziti vlast, pokazuju da je njegova jedina briga očuvanje vlasti i funkcija, a da mu nije stalo do državnih interesa i rješavanja podjela u društvu. Interes čitavog društva je pomirenje i pronalaženje rješenja oko spornih pitanja uz obavezu svih da poštuju suverenitet i integritet države Crne Gore”, tvrdi Mikić.
 
On navodi i da su se "iščašenja" sa imovinom i državnom svojinom o kojima govori Đukanović od 1986. do 2000. godine i uređenje katastra dogodili u periodu dok je na vlasti bio jedinstveni DPS.
 
“Zašto vlast u prethodnih 30 godina nije iskoristila zakonske mehanizme da ispravi nepravilnosti već je po potrebi koketirala sa državnim i nacionalnim interesima? Za period od 1989. do 2000. znamo da ste bili zauzeti: ratom za mir, progonima neistomišljenika, švercom cigareta i narkotika, obilaskom rezervista na ratištima, ali i nalaganjem badnjaka sa onima koje sada napadate. Takođe Vas podsjećamo da ste u tom periodu sa istim žarom i žestinom kao što sad prognonite SPC progonili i one koji su na Lučindan 1993. godine obnovili CPC i postavili Antonija Abramovića za poglavara. A od 2000. godine do danas zauzeti ste rasprodajom državne imovine i zloupotrebom državnih resursa, nezakonitim bogaćenjem i uništavanjem svih privrednih i prirodnih potencijala koje naša država ima”, ističe Mikić.
 
Navodi i da je “paradoksalno da o zaštiti državne imovine i svojine govori čovjek koji je sektor energetike u Crnoj Gori poklonio svojoj porodici, privredne resurse prijateljima i kumovima, prirodne i turističke potencijale na 99 godina sumnjivim investitorima sa “offshore” destinacija, banku i rudnik uglja rođenom bratu a uz to je kao premijer lično potpisao više koncesija sinu za izgradnju mini-hidroelektrana na crnogorskim rijekama”.
 
“Takođe smo imali prilike da vidimo kako državni interes i imovinu trodecenijska vlast DPS-a štiti na Mamuli, Luštici, Miločerskom parku i Svetom Stefanu, na Tari, Sinjajevini, Crnom jezeru, u aferama KAP, Limenka, Telekom. Za razliku od Vas i visokih funkcionera DPS-a građani Crne Gore ne pate od amnezije, vide da ste ostali usamljeni i da predstavljate prošlost, a ne budućnost naše države”, ukazuje Mikić.
 
Smatra da je DPS potpuno usamljen i da se to najbolje vidi iz toga da ga više ne brane ni manjinske partije ni sateliti jer su, kako kaže Mikić, i oni svjesni da ovakvo ponašanje DPS-a samo proizvodi nove podjele i probleme.
 
“Rješavanje spornih i osjetljivih pitanja treba realizovati kroz dijalog, a ispravljanje svih nepravdi i nepravilnosti sistematski i postepeno. URA nije protiv zakonskih rješenja koje će regulisati oblast religijskih zajednica u Crnoj Gori ali isto tako zna da je ova priča sa velikim tenzijama bez istinskog dijaloga plasirana od strane Đukanovića tik pred izbore. I to u trenutku kada se kao društvo i država suočavamo sa ogromnim socijalnim i ekonomskim problemima zbog čega sve više ljudi odlazi iz zemlje”, ukazuje izvršni direktor URE.
 
Dodaje da URA predlaže i sistematske zakone koji treba da pomognu ozdravljenje i oporavak našeg društva.
 
“Prvi takav je Zakon o porijeklu imovine kojim se predviđa provjera imovine svih javnih funkcionera i sa njima povezanih lica od 1989. godine do danas. Na taj način se stvaraju mogućnosti da se pokradeni novac svih građana vrati u budžet Crne Gore. Tako se štite interesi svih građana i državna svojina”, zaključuje Mikić u reagovanju.