Tel: 020/240-222; 069/310-610 | Mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Pošto su nedavno, u ime i za račun države, na nezakonit način otkupljene akcije Rudnika uglja Pljevlja (RUP) po previsokoj cijeni od 6.4 eura na osnovu odluke predstavnika anonimnog custody računa sa svega 0,08% akcija Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i nakon nesavjesno i neprofesionalno izvršene procjene vrijednosti akcija RUP-a, zatražio sam od Agencije Crne Gore za sprječavanje korupcije da me obavijesti u kojoj se fazi nalazi razmatranje mojih prijava od 27. marta i 13. aprila 2018. godine da će ovim biti ugrožen javni interes.
 
Odsjek za zaštitu zviždača Agencije odgovorio mi je dopisom od 1. oktobra 2018. godine (u prilogu) da je ova institucija proslijedila moje prijave još 14. juna 2018. Specijalnom državnom tužilaštvu “kao nadležnom tužilaštvu, na dalju nadležnost”.
 
Ovim blagovremeno dostavljenim prijavama detaljno sam ukazao na propuste i nedostatke procjene vrijednosti RUP-a  koju je za račun EPCG izvršio Deloitte Touche Beograd. Ukazao sam i na razloge zbog kojih Vlada Crne Gore nije mogla niti smjela prepustiti da predstavnik pomenutog anonimnog custody računa sa svega 0.08% akcija EPCG odlučuje u ime i za račun države o kupovini akcija RUP-a. Jasno je da su sve državne insituticije, uključujući i Privredni sud koji takđe zakašnjelo procesuira sličnu prijavu drugih manjinskih akcionara, mogle pravovremeno spriječiti moguću povredu  javnog interesa i nastanak milionske štete po državnu imovinu.
 
Nažalost, prijave se razmatraju tek pošto je najveći dio novca već “odletio” za Italiju, pa su male ili skoro nikakve šanse da bi se bilo kakva šteta mogla naknadno ispraviti.  Stoga moramo s razlogom posumnjati  da će pomenute državne institucije smoći snage da  post-festum utvrde zasnovanost ovih prijava, jer bi to podrazumijevalo i pokretanje sopstvene odgovornosti za nepravovremno sprječavanje moguće štete i povrede javnog interesa.

Dejan Mijović, član Predsjedništva Građanskog pokreta URA