Tel: 020/240-222; 069/310-610 | Mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Iz Građanskog pokreta URA danas su se osvrnuli na obilježavanje 27 godina od proglašenje Crne Gore ekološkom državom.
Ističu da to samoproglašenje za 27 godina nije opravdalo pobude i da se na tom polju u zemlji evidentiraju veliki problemi od koji se nijedan ne rješava godinama unazad.
„Postoji veliki problem sa zagađenjem vazduha kako u sjevernim gradovima tako u centralnom dijelu i na primorju. Država se protiv toga bori tako što čeka da duvne vjetar i rastjera štetne čestice u vazduhu. Osim toga mnoge opštine imaju problem sa odlaganjem otpada i sa divljim deponijama na svakom koraku. Ni na planu prečšćavanja otpadnih voda situacija nije dobra jer primjera radi Glavni grad i dlje nema toliko neophodan kolektor koji bi zadovoljio broj stanovnika Podgorice danas“, navode iz ove partije.
Kao još jedan od „kamena na vratu“ našoj zemlji u oblasti zaštite životne sredine, navode i Solanu, bez čijeg kažu, rješenja nema zatvaranja poglavlja o zaštiti životne sredine sa EU.
Zaključuju da aktuelna vlast nije spremna da se uhvati sa svim ovim problemima i da godinama nije radila na podizanju svijesti građana o značaju očuvanja životne sredine.
„Zato danas kao najčešći problem koji turisti koji posjećuju našu zemlju navode otpad i smeće na svakom koraku“, istakli su oni.