Tel: 020/240-222; 069/310-610 | Mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Vlada i dalje uporno obmanjuje javnost da uspješno konsoliduje javne finansije, umjesto da konačno prizna da je ostala bez para, da je prezadužena, da nema pristupa kreditima i da će stoga građanima morati još jače pritegnuti kaiš.

Najnoviji podaci Ministarstva finansija o negativnim ekonomskim kretanjima i ogromnom rastu državnog duga u 2018 godini  pokazuju da Vlada ne samo što nije uspjela da sredi javne finansije, već da je njihovo stanje još gore od prošlogodišnjeg koje je i tada bilo porazno. Vlada  je, dakle, prekršila preuzetu obavezu ne samo prema gradjanima koji su na to navikli, već i prema Evropskoj uniji, MMF i Svjetskoj banci bez čije podrške se ona više ne može dodatno zaduživati.

Podsjetimo se da je Svjetska banka ranije procijenila da se zbog dugogodišnjeg nedomaćinskog upravljanja ekonomijom ukupni rashodi za plate u javnom sektoru u periodu ‎‎2016 - 2019 moraju smanjiti za 17,8%, (sa 12,9% na 10,6% GDP), a socijalna davanja za 15,6% (sa 14,1% na 11,9% BDP). Pošto to nije realizovano, logično je očekivati da će medjunarodne institucije svoju buduću podršku Vladi usloviti i od nje tražiti da sprovede još radikalnije mjere štednje radi uravnoteženja budžeta. Vlada bi, dakle, do kraja svog mandata morala još oštrije smanjivati plate, penzije i socijalna davanja i povećavati sve vrste poreza.

Vlada se je, iako to krije kao zmija noge, obavezala da sprovede ove radikalne mjere jer bi, u protivnom, bez podrške medjunarodnih kreditora morala proglasiti bankrot.  Iz njenih najavljenih poteza se, medjutim, sasvim transparentno nazire novi pokušaj prevare uprkos tome što će kreditori ubuduće vjerovatno pažljivije pratiti vladin rad kako ne bi opet bili izigrani. Vlada je, naime, oročila mjere štednje na samo jednu godinu, mada je za konsolidaciju javnih finansija potrebno da one traju najmanje tri godine. Razlog nije teško odgonetnuti, nakon godine štednje slijedi priprema za nove izbore kada će se, makar nakratko, ponovo driješiti kesa i gradjani zasuti lažnim obećanjima o visokom evropskom standardu koji im uskoro slijedi.

Takvom pokušaju nove obmane se mora i može suprostaviti samo udruženim naporima gradjana, nevladinog sektora i opozicije, ali i medjunarodnih faktora ako im je zaista stalo do vladavine prava u Crnoj Gori. Zato u bilo kakvom sporazumu o stvaranju fer predizbornih uslova jedna od ključnih stavki mora biti da se dogovorene ekonomske reforme kao preduslov ozdravljenja i budućeg napretka ne smiju prekidati do njihovog potpunog sprovodjenja.

Dejan Mijović, ekonomski analitičar i član Predsjedništva GP URA