Tel: 020/240-222; 069/310-610 | Mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Porazne su informacije koje posljednjih dana stižu iz željezničkog saobraćaja Cne Gore a samo su odraz nedovoljne brige nadležnih o željeznickom saobraćaju u zemlji i javašluku u Željezničkom prevozu Crne Gore, poručio je generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić.
On konstatuje da učestale situacije otkazivanja vozova kojim putnici bivaju poniženi od strane ŽPCG  jasno ilistruju da nadležni ne vode računa o javnom dobru i interesima građana i da im ni ovakve situacije nijesu alarm za buđenje.
“Neuspješni su pokušaji  vladajuće garniture koja želi da prikaže kako živimo u državi koja je lider EU integracija a građanima osnovna prava nisu omogućena. Jasno je da su nam vozovi i željeznička infrastruktura kvalitetom u rangu određenih afričkih zemalja, da je brzina pojednih kompozicija vozova srazmjerna brzini zaprežnih kola a da red vožnje gotovo da i ne postoji, već se termin dolaska vozova možda najbolje određuje gatanjem ili gledanjem u zvijezde. I onda umjesto da sredstva uložimo u modernizaciju i poboljšanje ovakvog poražavajućeg stanja vlast novac koristi za partijske skupove, zapošljavanje podobnih umjesto sposobnih i za plaćanje zaboravljenih “petlji” od po nekoliko desetina miliona eura”, navodi Radovanić.
Naglašava da partijski menadžment  ŽPCG izgleda ne vidi da bezbjednost i komfor putnika moraju biti na prvom mjestu jer od njih zavisi profit firme koji je decenijama unazad u minusu.
“Umjesto toga imamo sramne situacije u željezničkom prevozu i opravdanu rezignaciju ono malo ljudi koje je i dalje primorano da koristi usluge željezničkog saobraćaja. Kada ovome dodamo i žalbe zaposlenih očigledno je da nešto ne štima i  da neko mora snositi odgovornost, na prvom mjestu izvršni direktor i rukovodeći menadžment. Sa ovakvoim željezničkim saobraćajem ne gradi se slika turističke destinacije i razvija privreda države”, ističe Radovanić.
Način funkcionisanja u ŽPCG ilustruje sa stanjem u JP Aerodromi Crne Gore.
“Koalicionim sporazumom je “plijen” podijeljen tako da je željeznički prevoz dat u ruke Bošnjačkoj partiji. Izvršni direktor ovog javnog preduzeća izabran je na prijedlog ministra Nurkovića, uz odborenje premijera Markovića, bez obzira što pomenuti nema nijednu adekvatnu referncu niti iskustva u željezničkom saobraćaju”, navodi Radovanić.
Dodaje da se decenijama ne obnavlja vozni park dok se milioni iz budžeta daju bratu bivšeg premijera, i dijele bonusi direktorima.
“Da je sistema i države, neko bi snosio odgovornost za postojeće stanje u kome željznicom sobraćaju vozovi iz prošlog vijeka, u kome pružni prelazi nisu dekvatno obezbijeđeni, u kome nema adekvatnog nivoa bezbjednosti a nasuprot tome se novac troši nemilice, bezobrazno i bezobzirno”, zakljjučuje Radovanić.