Tel: 020/240-222; 069/310-610 | Mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Građanski pokret URA apeluje na Vladu da odustane od namjere davanja Aerodroma Crne Gore u dugoročan zakup i umjesto toga pozivamo ih da sadašnji partijski menadžment zamijene profesionalnim kako bi se povećela efikasnost poslovanja naših aerodoroma, saopštio je danas potpredsjednik te partije Miloš Konatar.
 
On postavlja pitanje da li bi eventualni koncesionar zadržao postojeći menadžment ukoliko dođe do dugoročnog zakupa?
 
„Zasigurno da ne bi, doveli bi ljude sa iskustvom koji bi povećali profitabilnost kompanije i povećali zaradu samog koncesionara. Nove investicije svakako ni bi obezbijedio sam koncesionar, već bi bile finansirane iz kredita koje su Aerodromi Crne Gore i u ovom trenutku u mogućnosti da realizuju i vraćaju bez problema. Ne zaboravimo da se radi o monopolskom preduzeću u rastućoj turističkoj destinaciji“, navodi Konatar.
 
On pita Vladu zašto država ne uradi ono što bi uradio koncesionar?
 
„Zašto država ne angažuje profesionalni menadžment sa iskustvom koji će povećati profite Aerodroma Crne Gore i na taj način povećati sredstva koja će ići u budžet?“
 
Smatra da Vlada decenijama razvija partitokratsko društvo i da svoje zaslužne vojnike mora da uhljebi u državnim preduzećima.
 
„Da je to tako najbolje govori činjenica da se ljudi koji su na čelu Aerodroma nikada nisu bavili čak ni sličnim poslovima. Kakve veze ima Božidar Vuksanović koji je bio predsjednik Odbora direktora sa vazduhoplovnim saobraćajem? Kakve veze ima aktuelni predjednik Odbora direktora Aerodroma sa poslovanjem nekog preduzeća ako je do juče bio šef kabineta premijera. Odakle rodbinski kadar vladinih funkcionera na upravljačkim pozicijama...“, ističe Konatar.
 
Konatar smatra i da je razlog za davanje Aerodroma u zakup taj što neko od bivših i sadašnjih ministara i funkcionera DPS-a i satelita već čeka pozamašan dio u vidu procenta za posao od koga će korist imati koncesionar i onaj ko stoji iza koncesionara, a sve na štetu budžeta i države Crne Gore.
 
„Gospodo iz Vlade stavite bar jednom opšti interes ispred vašeg ličnog. Aerodromi Crne Gore je jedno od rijetkih profitabilnih preduzeća u vlasništvu države. Da bi tako ostalo Aerodromi moraju krenuti u veliki investicioni ciklus proširivanja kapaciteta i obnove postojeće infrastrukture, uz povećanje efikasnosti poslovanja i profitabilnosti preduzeća“, naglašava potpredsjednik URA.
 
Dodaje da za obezbjeđivanje novca za investicije nije neophodan koncesionar, već se Aerodromi mogu sami zadužiti pod povoljnim uslovima.
„Ali ono što je neophodno jeste da država angažuje profesionalni, nepartijski menadžment sa iskustvom koji će u narednom periodu puno bolje i efikasnije upravljati Aerodromima na korist svih građana i posjetilaca Crne Gore“, zaključuje on.