Tel: 020/240-222; 069/310-610 | Mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Današnje prisustvo vojnog atešea Crne Gore u Hrvatskoj povodom proslavljanja “Dana pobjede i domovinske zahvalnosti”, Ivana Mašulovića je u svim mogućim okolnostima neprimjereno i nepotrebno. Međutim, svima je jasno da je u pitanju blijed, jeftin i licemjeran pokušaj prekrajanja istorije, kojim predstavnici DPS-a žele umanjiti sopstvenu bruku i sramnu ulogu svojih lidera tokom devedesetih godina, kada su jurišali na Dubrovnik i komandno uticali na brojne zločine, poručili su danas iz Građanskog pokreta URA.

URA podsjeća da “istorijske istine” na Balkanu, koje dominantno kreiraju političke elite koje su direktno učestvovale u mučnim događajima krajem prethodnog vijeka, treba uzimati sa velikim oprezom i da ih nikada ne smijemo sagledavati samo iz jednog ugla.

“Ovakve stvari ne doprinose regionalnoj saradnji i potpunom međunacionalnom pomirenju. Da bruka bude veća, oni koji su  jurišali na Dubrovnik, a među kojima su i brojni ljudi iz vrha današnjeg DPS-a, predvođeni liderom Milom Đukanovićem,  sada šalju vojnike na proslavu Oluje i prevazilaze sve granice licemjernosti”, ukazali su u pokretu URA.

Oni podsjećaju da je “najblaže rečeno - neprimjereno to što se pripadnik crnogorske vojske pojavljuje na ceremoniji druge države, koja taj dan slavi uprkos tome što je on ostao jedan od najkontroverznijih i u modernoj istoriji i istoriji bivših jugoslovenskih republika“.

“Nedostojno je, sa toliko lažnog trijumfalizma slaviti istorijske događaje zbog kojih stotine hiljada vaših najbližih komšija duboko tuguju. Niti je to put do istinskog pomirenja među svim narodima bivše Jugoslavije”, navode u pokretu URA.

URA podsjeća da to jesu pitanja zvanične politike Hrvatske, ali i da pripadnicima crnogorske vojske na takvim mjestima i ceromonijama nikako nije mjesto.

“Kao građansku partiju, vode nas ideje jednakosti, suživota i životnog blagostanja za sve građane Crne Gore. Kako je naša država tokom tih mučnih dešavanja otvorila svoje granice i pružila sigurnost brojnim žrtvama tog tragičnog događaja, od Ministarstva odbrane u najmanju ruku očekujemo izvinjenje prema svima onima koji su se zbog ovog čina u Crnoj Gori osjetili uvrijeđenim. Ne smijemo dozvoliti da se, nikada više, građani ove države duboko stide poltronske i nedostojne politike naše zemlje, već moramo nastojati da gradimo dobrosusjedske odnose među svim državama u okruženju, a ne da bilo kakvim djelovanjem dodatno podgrijavamo tenzije i igramo se sa ranama koje su još uvijek neiscijeljene”, zaključuju u Građanskom pokretu URA.