Tel: 020/240-222; 069/310-610 | Mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Prije svega, izuzetno mi je žao zbog svima neprijatnih scena, koje ne smiju ugroziti međuvjerski i nacionalni sklad Ulcinja. Potrebno je naglasiti da je Svač (Šas) kulturno-istorijski spomenik, zakonski zaštićen ,vlastinštvo države odnosno Opštine, iz ranog srednjeg vijeka, koji je nastao daleko prije formiranja bilo čije nacionalne svijesti na prostoru Balkana, a da isti pripada državi Crnoj Gori.

Zbog ove značajne prošlosti proglašen je kulturnim dobrom prve kategorije .Namjena ovog arheološkog lokaliteta je zakonski definisan za naučne i prezentacije kulturnih dobara.
Tu su dobrodošli pripadnici svih vjera i nacija, jer je Svač mjesto koje bi, makar zbog toliko dugog trajanja i ukupnog značaja trebalo da miri i spaja sve građane, a ne da dijeli i svađa bilo koga.

Međutim, još prije par sedmica, mi smo se kao mještani i konzervatori koji rade u tom kulturno-istorijskom spomeniku pobunili zbog nelegalnog nasipanja šuta i drugih materijala u srcu arheološkog nalazišta, pa smo još tada pismenim putem obavijestili nadležne organe da je takve radnje neophodno obustaviti.

Da su država i nadležni organi Opštine imali snage, a prije svega i volje, da sprovode sopstvene zakone kojima se reguliše položaj i štiti taj kulturno-istorijski spomenik, ne bi bilo potrebe da bilo ko svjedoči jučerašnjim raspravama. Da su državne institucije i nadležni organi Opštine Ulcinj  uradili svoj posao, za očuvanje  kulturnog dobra u vlasništvu države, odnosno Opštine nikakvih nesporazuma ne bi ni bilo. Jer se ova osjetljiva pitanja ne mogu rješavati na takvim skupovima, pod emotivnim diskusijama sa obje strane, već jasnim sprovođenjem zakona i očuvanjem multi-etničkog sklada.

Mještani ne žele svađu, ni sa Mitropolijom niti sa bilo kojom drugom vjerskom institucijom, ali smo bili revoltirani nezainteresovanim odnosom države i Opštine prema sopstvenom kulturnim dobrom odnosno ovim istorijskim spomenikom, koji je vlasništvo svih građana Crne Gore, a ne bilo koje vjerske instance.

Nadam se da će Skupština Opštine Ulcinj i drugi nadležni državni organi postupiti u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima, i na dobrim odnosima sa Mitropolijom , jer je interes svih građana da Svač bude jedan od najljepših crnogorskih spomenika kulture, u čijoj ljepoti i kulturnim znamenitostima će uživati svi: kako građani Crne Gore, tako i brojni turisti.