Tel: 020/240-222; 069/310-610 | Mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Neizglasavanje Odluke o kupovini nepokretnosti u vlasništvu Privrednog društva "Jugopterol" AD Kotor na jučerašnjem zasijedanju kotorskog parlamenta posebno čudi od strane  odbornika SDP-a, obzirom da je predsjednik njihovog opštinskog odbora Branko Nedović aktivno učestvovao i vodio pregovore vezane za ovu kupovinu, saopštila je danas potpredsjednica Opštine Kotor iz Građanskog pokreta URA Ljiljana Popović-Moškov.
 
Kotorski parlament ni juče nije završio tek drugo po redu skupštinsko zasjedanje u 2018. godini.
Jedan od razloga zašto se održavanje ove sjednice prolongira i prekida već dva mjeseca jeste kapitalna tačka dnevnog reda „Odluka o kupovini nekretnina „Jugopetrol“ AD Kotor.
 
Nakon jučerašnjeg neizglasavanja Odluke da se kupe strateške nekretnine i značajno uveća opštinska imovina, kao i da se  stvore pretpostavke za razvoj grada, odbornica URE napustila je  skupštinsko zasjedanje, a odbornici Demokrata zatražili prekid sjednice.
 
Popović-Moškov naglašava da je prijedlog Odluke koji juče nije prošao na kotorskoj skupštini bio potkrepljen svom potrebnom dokumentacijom koja treba da je prati: dvije procjene, Elaborat o isplativosti ulaganja, nalaz sudskog vještaka o isplativosti i zakonitosti kupovine.
 
„Imovina opštine Kotor, juče je mogla biti uvećana za dvije atraktivne i građevinski potpuno opremljene nekretnine. Neshvatljivo je da smo juče, kod prve tačke zasjedanja,imali 30 odbornika koji su glasali za kupovinu placa radi privođenja namjeni i gradnji prilaza jednoj školi, po cijeni od 114 eura/m2, a da nakon toga nije prošla odluka o kupovini urbanizovanog zemljišta sa svom infrastrukturom i objektima, na boljoj lokaciji za 57 eura /m2“, saopštila je Popović-Moškov.
 
Objašnjava da je drugi paradoks taj što je u Elaboratu u potpunosti prikazan plan namjene korišćenja predmetnih nekretnina, počev od obezbjeđenja prostora koji nedostaju preduzeću Vodovod i kanalizcija, Komunalnom preduzeću i Direkciji za uređenje i izgradnju Kotora ali ni da to nije bilo dovoljno odbornicima SDP-a i Nove srpske demokratije da bi glasali za kupovinu zemljišta.
 
„Preseljenjem kancelarija raznih službi i organizacija oslobodili bi 850m2 prostora na atraktivnim lokacijama u Starom gradu, koji bi godišnje donosili između 500.000 - 1.000.000 eura prihoda u opštinski budžet. Žalosno je juče bilo čuti naše koalicione partnere iz Nove srpske demokratije i SDP-a, kako bez ijednog valjanog argumenta obrazlažu zašto neće glasati za ovu odluku. Pri tome su u decembru glasali za budžet u kojem je u okviru kapitalnog budžeta planirana i kupovina ovih nekretnin“, navodi Popović – Moškov.
 
Kaže da nije bilo dovoljno ni pismo namjere CEDIS-a koji je iskazao spremnost da izvrši zamjenu svoje atraktivne lokacije ispod samih zidina starog grada – strateški najznačajnijeg dijela za opštinu Kotor, za lokaciju u privrednoj zoni ukoliko bi Opština postala njen vlasnik.
 
„Većina odbornika zloupotrebljava povjerenje građana koje su im dali i nije im stalo do grada. To su pokazali i odbornici DPS-a koji su za vrijeme svoje vlasti podržali Odluku da se kupi jedna od ovih nekretnina za 972.000 eura, a juče nisu podržali da se ista kupi za 800.000 eura“, objašnjava potpredsjednica Opštine Kotor.
 
Ona tvrdi da nakon stava koalicionih partnera Nove srpske demokratije i SDP-a, ništa ne može biti isto u koaliciji koja je na vlasti u Kotoru.
 
„Nepodržavanje ovako strateške odluke za grad nema opravdanja i ako misle da su juče izvojevali neku pobjedu poručujem im da nisu već da su porazili svoj Kotor i to pod uslovom da im je ikad i bilo stalo do njega“, zaključuje na kraju Moškov.
 
Prijedlog Odluke o kupovini nepokretnosti u vlasništvu Privrednog društva "Jugopterol" AD Kotor na jučerašnjem zasijedanju kotorskog parlamenta nije imao potrebnu većinu (13 glasova za, 10 protiv i 8 uzdržaih). Za pomenutu odluku glasali su odbornički klubovi Demokrata, Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije i Liberalne partije, i dio odbornika DF-a. Odluka nije prošla jer su protiv glasali odbornici SDP-a i Nove srpske demokratije. Aktuelna opozicija u Kotoru DPS, SD i HGI bili su protiv ili uzdržani.
 
Jedini iz opozicionih redova koji je juče podržao izglasavanje ove Odluke bio je Vido Drašković odbornik Liberalne partije, čime je kako u pokretu URA tvrde „pokazao kako se sve stavlja u drugi plan kada je dobro svog grada u pitanju“.