Tel: 020/240-222; 069/310-610 | Mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Nakon skandalozne namjere Glavnog grada da na prostoru kasarne „Morača“ dozvoli gradnju čak 150.000 kvadrata stambenih i poslovnih objekata, koja je uzburkala i alarmirala podgoričku javnost, sada je na red došao i Njegošev park, na čijim zelenim površinama gradska uprava planira izgradnju čak 25.000 novih kvadrata, šta bi trajno i bespovratno uništilo jedan od najljepših djelova našeg grada, ukazao je predsjednik podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA i odbornik u Skupštini, Luka Rakčević.

URA je došla do ugovora koji je bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša tokom 2007. godine zaključio sa kompanijom „First Financial Group“, u vlasništvu grčkog biznismena Petrosa Statisa, kojim je investitoru dato pravo korišćenja nad atraktivnim zemljištem od 5.743 kvadrata, na i oko prostora današnjeg Bokserskog kluba „Budućnost“, na dijelu Njegoševog parka.

„Glavni grad je to zemljište ustupio po cijeni od 4 miliona eura, sa obavezom investitora da u roku od tri godine na tom prostoru izgradi luksuzni hotelski kompleks sa podzemnim garažama, spratnosti S+P+4+M i ukupne površine 16.872 kvadratna metra. Kako, srećom po Njegošev park, takav kompleks nije izgrađen ni deset godina nakon zaključenja ugovora, ostaje pitanje - zbog čega Direkcija za imovinu još od 2011. godine nije pokrenula proces poništavanja tog ugovora i vraćanja zemljišta u punu gradsku svojinu“, ukazao je Rakčević.

URA je ukazala i da je atraktivno zemljište na drugom dijelu Njegoševog parka, na prostoru preko puta Ministarstva finansija i pored mosta Blaža Jovanovića, prodato porodici Perović, vlasnicima restorana „Hemera“ i kumovima predsjednika DPS-a Mila Đukanovića, da bi sada Glavni grad tu ucrtavao gradnju stambenih i poslovnih objekata.

„Čak 3.537 kvadrata tog zemljišta, koje se nalazi na svega par stotina metara od podgoričih Sastavaka u samom gradskom centru, prodato je biznismenima iz Budve, bliskim predsjedniku DPS-a. Sada, grad ucrtava čitavih 7.750 kvadrata moguće bruto gradnje, šta bi značilo i bespovratno rasparčavanje i nemilosrdno betoniranje Njegoševog parka. Siguran sam da svi građani koji vole Podgoricu neće dozvoliti ovakvu sudbinu simbola našeg grada“, ukazao je Rakčević.

On je ukazao i da gradska uprava, po starom štetnom običaju, pojam „centralnih djelatnosti“ kao smjernicu planova višeg reda tumači isključivo kao prostor za stambenu i poslovnu gradnju.
„Za gradske profitere, centralne djelatnosti u Bloku V značile su soliter od 25 spratova, u kasarni „Morača“ sječu svakog drveta i skoro 60 odsto stanogradnje, dok slično tumačenje dobijamo i na prostoru Njegoševog parka. Mi vjerujemo da se čitav pojas obalnog područja Morače mora zaštititi usvajanjem jedinstvenog plana, duž linije Duklja - Mirkova varoš - Stara varoš, kako bi se tok Morače kroz Podgoricu u potpunosti valorizovao“, ukazao je Rakčević.

URA je ranije pikupila nekoliko hiljada potpisa građana sa prostora mjesne zajednice Nova varoš i predala ih Skupštini Glavnog grada, kako bi se u što kraćem roku raspisao mjesni referendum po pitanju kasarne Morača. Rakčević je takođe prvi pokrenuo javnu diskusiju oko solitera „Milenijum“ visine 100 metara u Bloku V, kada je tražio da Skupština Glavnog grada stavi van pravne snage takav naum.