Tel: 020/240-222; 069/310-610 | Mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Umjesto da se bavi rješavanjem životnih problema građana, unapređenjem poslovnog ambijenta, uklanjanju biznis barijera, stvaranjem novih radnih mjesta, Vlada je smislila rješnje kako da smanji broj nezaposlenih na njima svojstven način, tačnije njihovim prisilnim brisanjem sa evidencije ZZZCG, saopštila je danas potpredsjednica Građanskog pokreta URA Suada Zoronjić.

“Podatak da je broj nezaposlenih od početka godine pao za dva procenta nešto je što bi trebalo da raduje svakog stanovnika Crne Gore jer pad nezaposlenosti je pokazatelj da država napreduje. Međutim, u Crnoj Gori, državi koja očigledno ima dvije paralelne realnosti  ovakvi statistički podaci nijesu parametar razvoja društva već isključivo bezobzirna i sramotna igra Vlade. U toj igri nezaposleni se sa evidencije brišu prislino ne bi li se procenat nezaposlenosti smanjio a time posao Vlade na tom polju predstavio kao uspješan”, ocijenila je Zoronjić.

Ona kaže da o ažurnosti i efektivnosti rada našeg Zavoda za zapošljavanje možda najbolje govori posljednji zvaničan podatak po kome je 47 ljudi sa evidencije ZZZCG steklo pravo na penziju dok su čekali na posao, da je 9 umrlo a da je 8 navršilo 67 godina pa su zbog toga izbrisani sa evidencije.

“Vlada nije u stanju da se izbori sa visokom stopom nezaposlenosti, zbog čega pristupa najrigoroznijim mjerama po građane, skidanjem sa evidencije biroa, kako bi na taj način prikrili pogrešnu politiku Vlade, odnosno prividno smanjili nezaposlenost. Stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori je 20,96% a od toga najviše nezaposlenih ima u bjelopoljskoj opštini ito 9,1 % od ukupnog broja nezaposlenih u zemlji. Najugroženiju grupu čine žene i visokoškolci, koji nakon brisanja sa evidencije bivaju prinuđeni da sami traže posao, kojeg nema ukoliko nijesu politički podobni ili pak napuštaju svoje domove i traže sreću pod tuđim nebom”, naglasila je Zoronjić.

“U svim iole normalnim i razvijenim državama, ZZZ je glavni posrednik u nalaženju posla a ukoliko se posao ne pronađe određeni duži vremenski period, država sebe smatra odgovornom po tom pitanju. U Crnoj Gori savjetnici pri zapošljavanju obavljaju mehanički posao, bilježe datume javljanja, znajući pritom tužnu činjenicu da se građanin preko Zavoda za zapošljavanje nikada neće zaposliti”, navodi Zoronjić.

Ona ističe da pored nezaposlenosti, postoji veliki broj onih koji rade na crno i onih koji određeni dio zarade primaju “na ruke”.

Dodaje da ovakvo porazno stanje ne sprečava članove stranke direktora Zavoda za zapošljavanje (Sulja Mustfića) da sebi dodjeljuju razne bonuse, dnevnice, sjede u mnogim upravnim odborima, primaju nadoknade…

“A o poraznoj demografskoj i ekonomskoj slici društva nema ko da brine. Direktor ZZZCG Suljo Mustafić, obilazeći opštine na sjeveru, time i Bijelo Polje potrudio se da da dobre instrukcije svojim namještenicima u ZZZ, kako da građane skinu sa evidencije nezaposlenih i time smanji broj nezaposlenosti. Pritom im nudeći imaginarne kredite kako bi započeli sopstveni biznis. Od tada pa do danas kredita naravno nije bilo niti je ko uspio da razvije na taj način sopstveni biznis, jer od ideje do implementacije je potrebno mnogo više od onoga što za građane čine Vlada i ZZZ”, tvrdi Zoronjić.

Zaključuje da je činjenica da ovako pogrešnim vođenjem politike Vlada iseljava omladinu i radno aktivno stanovništvo i naj taj način smanjuje nezaposlenost iselivši posebno građane sa sjevera zemlje.

“Ipak ni to dugo neće trajati, i to samo do dolaska nove vlasti, što će se desiti vrlo brzo” uvjerena je na kraju potpredsjednica pokreta URA Suada Zoronjić.