Tel: 020/240-222; 069/310-610 | Mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Poslednje aktivnosti Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koje se odnose na saslušavanje ljekara po anonimnoj prijavi za navodni nezakoniti postupak prilikom konstitusianja Ljekarske komore Crne Gore (LJKCG) su skandalozan i neprimjeren čin onih koji bi represijom da zadrže poluge moći na svim nivoima upravljana u zemlji, ocijenio je danas izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić.

On je kazao da selektivan rad tužilaštva izaziva sumnju u njihove namjere i postupke, a zloupotreba SDT-a kompromituje crnogorsko tužilaštvo.

On je za Ministarstvo zdravlja i SDT imao sljedeća pitanja:

Da li je moguće da je najveći problem  i preokupacija SDT-a postupak izbora delegata u Skupštinu LjKCG?

Da li ljekari zaslužuju da se institucije prema njima odnose kao prema kriminalcima i u čijem je interesu da se ljekari represijom zastrašuju zloupotrebom institucija kao što je SDT?

Ko se ne miri sa rezultatima slobodno sprovedenih izbora za organe LjKCG?

Zbog čega se tužilaštvo i resorno ministarstvo 20 godina nisu bavili nezakonitim radom LjKCG i njenog prethodnog rukovodstva?

Zbog čega se tužilaštvo  i resorno ministarstvo ne pozabave načinom formiranja i izbora organa Stomatološke komore i  Komore fizioterapeuta Crne Gore, čija su osnivanja pratili netransparentnost  i čiji je legitimitet upitan?

Da li je anonimna prijava za navodni nezakoniti postupak izbora delegata u Skupštinu LjKCG važnija od desetina drugih prijava koje SDT već godinama drži u fiokama?

Mikić je podsjetio javnost da SDT još uvijek nije procesuirao najveći dio krivičnih prijava protiv povrede izbornog prava na parlamentarnim izborima 2016. godine, a da je krivične prijave za posljednje izbore proslijedilo osnovnim tužilaštvima pravdajući se da nemaju kapaciteta da sve postignu.

On kaže da mu nije intencija da ulazi u tužilački postupak oko LjKCG ali da su tužilaštvu prioriteti vrlo čudni, zanjući da imamo osnovane sumnje za slučajeve u kojima je iz budžeta uzimano u hiljadama ili milionima eura.

“Više od par mjeseci od izbora u Mojkovcu nemamo informaciju dokle je tužilaštvo stiglo u procesuiranju krivične prijave GP URA protiv NN lica zbog pritisaka na birače. Primjera radi podsjetiću i da je tužilaštvu bilo potrebno punih deset godina da pokrene optužnicu protiv nekadašnjeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše i to samo zbog jedne afere, a osnovane sumnje javnosti su  da ih je bilo i znatno više. Dakle za tužilaštvo je prioritet izbor LJKCG, a ne rješavanje onih slučajeva koje nam spočitavju u izvještajima sa međunarodnih adresa”, istakao je Mikić.

Dodaje da kada građani jedne države imaju problem povjerenja u institucije sistema onda je jedini način kako bi se one umanjile i otklonile - proaktivan pristup u rješavanju nagomilanih problema i procesuiranje krivičnih prijava.

“Nije nam za cilj da vršimo pritisak na rad tužilaštva, ali smo dužni da ih pozovemo da svoj posao obavljaju savjesno i profesionalno štiteći interes svih građana”, zaključio je Mikić.